nieuws

Logistieke planning Bouwbeurs heidens karwei

bouwbreed

Busjes rijden af en aan. Schilders geven de wanden van de stands nog snel even een kleurtje; met man en macht wordt gewerkt aan de opbouw van de Internationale Bouwbeurs, die van maandag tot en met zaterdag in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden. “Ik ben al heel wat gewend, maar er wordt dit keer wel flink uitgepakt”, zegt J. de Groot, persvoorlichter van de Jaarbeurs.

R. Knipping van straat- en metselstenenleverancier Bos & Vermeer uit Ede plaatst een stapel stenen in de schappen. Een week is hij nu al bezig met de opbouw van de stand. “Je staat er niet bij stil, maar er komt heel wat bij kijken.” Hij monstert de presentatieruimte en wijst op de bestrating. “Twee straatmakers zijn hier aan het werk geweest. Straks moet het straatwerk nog worden ingeveegd en dan is het klaar.” Knipping heeft voor de opbouw een strak schema opgesteld. “Dat is nodig, want anders krijg je het nooit op tijd klaar.”

“Alle exposanten moeten met een draaiboek werken”, vertelt De Groot. De logistieke planning voor de opbouw van een beurs met de grootte van de Bouwbeurs is volgens hem een heidens karwei.

Op 28 januari is met de opbouw begonnen. Maar al een week eerder is een begin gemaakt met de realisering van het tijdelijke paviljoen, waarin het bouwmaterieel en de gereedschappen worden ondergebracht. De entree van dit paviljoen is imposant. Met drie verschillende steigersystemen, ondersteund door hoogwerkers, ladders en betonbekistingen, is een gigantische poort gebouwd.

Visitekaartje

De gevel vormt het visitekaartje van de Vereniging van steiger-, hoogwerk- en betonbekistingsbedrijven.

In het paviljoen loopt B. Bruinings van het beveiligingsbedrijf Random zijn rondje. Het beveiligingspersoneel moet diefstal gedurende de opbouw van de beurs voorkomen. Tijdens de laatste editie van de beurs, in 1999, is juist gedurende de opbouw nogal wat ontvreemd. “We letten extra op”, bevestigd Bruinings, “zeker nu, want vrijdag en zaterdag lopen hier de meeste mensen rond.”

De beveiligingsbeambte zegt te genieten van deze drukte. “Ik vind het wel heel interessant wat de bouw hier laat zien.” Op de vraag of hij niet in de bouw wil werken, trekt Bruinings een vies gezicht. “Nee, dat ook weer niet.”

Sneeuwen

Intussen is het flink gaan sneeuwen. Winterweer en Bouwbeurs schijnen bij elkaar te horen. Dat vindt ook C. Eberg van Bouwma Bouwmachines uit Beverwijk. Hij staat buiten bij zijn bouwliften, aan de oostingang van het beurscomplex. “Twee jaar terug moest ik ook iedere dag de machines sneeuwvrij maken, er is niets veranderd.” De opbouw van zijn standruimte zit er bijna op. “Nu twee dagen rust en er dan lekker zes dagen tegenaan. Ik kijk er naar uit.”

Reageer op dit artikel