nieuws

Koop bosgrond blijkt geen ‘gouden kans’

bouwbreed

De provincie Gelderland heeft per brief 110 eigenaren van bosgrond in het Apeldoornse Beekbergen en Uddel gewaarschuwd voor de Bathmense onroerendgoedhandelaar Beekman. Die bood per advertentie in regionale en landelijke dagbladen bosgrond te koop aan alsof het om toekomstige bouwkavels gaat.

De provincie wijst erop dat de gronden in het Centraal Veluws Natuurgebied liggen en dat daarom van bebouwing nooit sprake kan zijn. Ook recreatieve bewoning is daar nadrukkelijk uitgesloten. Illusies hoeven de Apeldoornse grondeigenaren zich dus niet te maken, wat de provincie Gelderland betreft.

Bosgrondeigenaar H. Achterberg uit Lunteren heeft een Meldpunt Eigenaren Bosgrond opgericht, waar grondbezitters terecht kunnen die zich gedupeerd voelen door de handelwijze van Beekman. Gevraagd naar zijn reactie reageert Beekman: “Ik heb niet zoveel zin om erover uit te wijden. U hebt mij niet nodig om hier een artikel over te schrijven, vind ik.”

De malafide handelaar heeft lange tijd zijn gang kunnen gaan. Achterberg kocht al in 1998 drie kavels bosgrond van in totaal 10.000 vierkante meter voor dertig gulden per vierkante meter. “Toen ik naderhand het kadaster raadpleegde, bleken ze een of twee gulden per vierkante meter waard te zijn”, zegt Achterberg. “Ik had een advertentie van Beekman gelezen en toen ik opbelde moest ik direct beslissen. Hij liet mij geen tijd om navraag te doen bij de gemeente.” Omdat de Lunteraan de ‘gouden kans’ niet wilde laten schieten, ging hij op het aanbod in.

De notaris waar de koop gepasseerd werd, zou hem gezegd hebben dat de gezamenlijke grondeigenaren binnen tien jaar wel gedaan zouden kunnen krijgen dat de grond kan worden bebouwd. “Alleen een bestemmingsplan wijzigen, zei de notaris”, vertelt Achterberg.Hij was al gauw een illusie armer. “Je denkt dat je een koopje doet, maar het blijkt een miskoop van jewelste te zijn. Het is ook mijn eigen fout geweest, dat ik hier ingetrapt ben, maar zo’n notaris mag zich hier niet voor lenen. Hoeveel aktes heeft hij wel niet gepasseerd? Meer dan dertig per jaar denk ik.”

De oplichterspraktijken zitten Achterberg hoog. Hij is enkele jaren gelden de onroerendgoedhandel ingestapt, de aankoop van de bosgronden was zijn eerste zakelijke transactie. “Ik kan een slimme handelaar wel waarderen, maar mensen ten onrechte lekker maken met een verhaal over grond die voor bebouwing geschikt zou zijn, dat gaat te ver.”

Herhaling

Toen de Lunteraan onlangs weer advertenties van Beekman aantrof in de krant, besloot hij tot actie over te gaan. “Er moet een einde aan komen. Ik zal ook proberen de schade op hem te verhalen.”

Over de verliezen zit Achterberg niet zo in. “Die heb ik inmiddels wel kunnen wegstrepen tegen mijn succesvolle aan- en verkopen van grond.”

Wat hem wel steekt is, dat sommige gedupeerden op hun beurt de truc van Beekman proberen te herhalen. “Ik laat advertenties plaatsen waarin ik vraag om landbouwgronden op te kopen. Het is me al een paar keer gebeurd dat ik met een mooi praatje goedkope grond aangeboden krijg door gedupeerden van Beekman.”

Gelderland waarschuwt eigenaren

Reageer op dit artikel