nieuws

Kogels, rubber en hars dempen geluid

bouwbreed Premium

Een plaat van een kleine 2 centimeter dik is voldoende voor een afdoende geluidsisolatie. Onderzoekers van de universiteit van Hong Kong stelden zo’n plaat samen uit loden kogels, siliconenrubber en epoxyhars.

Dat stelsel blijkt vooral lager frequente geluiden te dempen. De loden kogels meten in doorsnede 1 centimeter en zijn bedekt met een laag siliconenrubber van 2,5 millimeter dik.

In de eerste opzet van het experiment werden de kogels kubusvormig geordend bij een kantlengte van 12 centimeter. In de tussenruimte was epoxyhars bevestigd. Metingen wezen op een uitermate sterke demping bij 380 en 1350 Hertz. In beide gevallen trilden kogel en rubber tegen elkaar, waardoor de trillingen van de geluidsbron sterk verminderden. In een tweede experiment brachten de onderzoekers de kogels onder in een 2 centimeter dikke plaat. Die zwakte vooral de frequenties 400 en 1100 Hertz sterk af.

De universitaire onderzoekers uit Hong Kong menen dat ze met de opgedane kennis voor specifieke frequenties isolatiemateriaal kunnen maken. In het verlengde daarvan zou het volgens hen ook mogelijk moeten zijn om trillingen van aardbevingen te beïnvloeden.

Reageer op dit artikel