nieuws

Kansen Uwbouw miniem

bouwbreed Premium

De kans op een doorstart van het bouwbedrijf Uwbouw in Lettele, dat onlangs door de Zwolse rechtbank failliet werd verklaard, is nagenoeg verkeken. Curator H.J. de Groot uit Deventer schat de kans op een overname van de onderneming op hooguit 5 procent, nu twee potentiële gegadigden zijn afgehaakt.

De werknemers van Uwbouw die zelf interesse hadden om de firma voort te zetten, konden de zaak financieel niet rond krijgen. En een tweede overnamekandidaat had plotseling geen trek meer. “Kennelijk vond hij het bedrijf de moeite niet langer waard”, reageert de advocaat die met de afwikkeling van het bankroet is belast.

Eerder liet Uwbouw-eigenaar en inmiddels afgetreden directeur

F. Gerritsen weten de hoop te koesteren dat zijn bedrijf kon worden behouden. Die hoop lijkt volledig te zijn vervlogen, sinds twee van de drie partijen de curator hebben laten doorschemeren geen mogelijkheden te zien om de bouwonderneming uit Lettele over te nemen.

“De vooruitzichten om het bedrijf uit te kunnen blijven oefenen, zijn door de laatste ontwikkelingen tot een minimum beperkt”, aldus Gerritsen, die verder eigenlijk niets wil zeggen. “De materie ligt bij mij en ook onder het personeel momenteel veel te gevoelig om over deze zaak verdere uitlatingen te doen.”

Curator De Groot is overigens nog met een derde overnamekandidaat in gesprek. “Maar de verwachtingen over die onderhandelingen zijn van tevoren al niet bepaald hooggespannen”, stelt hij. Het personeel van Uwbouw blijft tot eind maart in dienst en zal zijn werk zo veel mogelijk proberen af te ronden. De Groot: “Daarna kan het doek voor Uwbouw wel eens definitief vallen.”

De dertig werknemers van de firma uit Lettele hebben hun ontslag reeds kort na het uitspreken van het faillissement door de curator aangezegd gekregen. Uwbouw verricht tot die tijd onder meer activiteiten in de Deventer woonwijken De Heemtuin en Gravendeel, waar nieuwbouw plaatsvindt. Verder is het bedrijf nog actief in particuliere verbouwing en bij vrije-sectorwoningen.

Gevoel

“Ik denk wel dat veel personeelsleden op dit moment al druk aan het solliciteren zijn”, vermoedt Gerritsen. “Ik heb eigenlijk niet zo veel behoefte aan deze treurige geschiedenis nog meer woorden vuil te maken. Maar het trieste van alles is dat de mensen die nu elkaars collega’s zijn straks op de stoep vrezen elkaars grootste concurrenten te worden”, omschrijft hij het gevoel dat onder werknemers van Uwbouw heerst. “Mensen die jaren bij dezelfde baas onderdak hebben gevonden, schieten dadelijk onder elkaars vleugels.”

Reageer op dit artikel