nieuws

Kans overname Uwbouw herstelt rust in Lettele

bouwbreed Premium

Een zwarte bladzijde in zijn carrière als zelfstandig ondernemer. Zo ervaart eigenaar F. Gerritsen het faillissement van bouwbedrijf Uwbouw in Lettele (bij Deventer), waarmee hij negen jaar geleden begon. Volgens de 39-jarige directeur heeft de onderneming zichzelf door toenemende drukte ‘over de kop gewerkt’. Daardoor kwamen de bedrijfslasten vorig jaar hoger uit dan de omzet van tien miljoen.

Hoewel zich reeds gegadigden voor een overname hebben gemeld, ziet Gerritsen voor zichzelf bij Uwbouw geen rol meer weggelegd.

“Ik bemoei mij niet meer met het bedrijf en de afwikkeling van dit bankroet. Op last van de curator heb ik een stapje terug gedaan. Ik zal ook eerst zelf van de klap moeten herstellen voordat ik weer aan de slag ga”, doet Gerritsen emotioneel zijn verhaal. “Ik zit goed stuk. Deze geschiedenis is met geen pen te beschrijven. Ik heb mij jaren achtereen de blubber gewerkt en dan gebeurt dit.”

Het faillissement, dat maandag door de Zwolse rechtbank werd uitgesproken, sloeg ook bij het personeel van Uwbouw in als een bom. Curator mr. H.J. de Groot uit Deventer zegde de dertig medewerkers van het bedrijf onmiddellijk ontslag aan.

Een groot deel van de werknemers, die nog drie werkweken te gaan hebben, is intussen van de schrik bekomen. Een aantal personeelsleden heeft zich namelijk opgeworpen als overnamekandidaat, waardoor een deel van het aantal banen behouden blijft. Toch knaagt de onzekerheid. Gerritsen: “Een herstart betekent dat mijn opvolgers schoon schip maken en zwakke plekken uit het bedrijf verwijderen.”

De inwoner van Lettele verwacht dat Uwbouw blijft voortbestaan. Gerritsen acht de kans tachtig procent dat het op zijn pootjes terecht komt. “Ook zonder mij valt er brood te verdienen. In de periode dat ik directeur was, heeft het aantal opdrachten alleen maar een stijgende lijn vertoond.” Het bedrijf heeft onder andere nieuwbouwprojecten in Deventer, waar de wijken De Heemtuin en Gravendeel worden gerealiseerd. Ander werk zit in particuliere verbouwingen. De onderneming is op dat vlak vooral actief in de vrije sector.

Opdrachtgevers

Hoe het verder moet met de afwerking van die klussen, weet de directeur, die reeds het veld heeft geruimd, niet. “Ik neem aan dat overleg met opdrachtgevers wordt gevoerd. Ik ga ervan uit dat de nieuwe leiding zich daarvoor inzet.”

Gerritsen heeft het faillissement van Uwbouw niet zien aankomen. Crediteuren vroegen het bankroet aan. Toen de eigenaar duidelijk werd dat aan de naderende ondergang weinig te doen viel, legde hij zich bij dat lot neer. Door eigen aangifte bespoedigde Uwbouw de procedure zelfs.

“Natuurlijk heb ik geconstateerd dat de cijfers niet gunstig waren, maar tijd om aan de noodrem te trekken is er nooit geweest”, stelt de directeur.

“Wij waren met meerdere opdrachten tegelijk bezig en hebben ons verkeken op het eisenpakket dat klanten op tafel legden. De druk op de werkvoorbereiding werd steeds groter, zodat wij noodgedwongen meer hebben uitbesteed dan de bedoeling was. Wij zaten nu eenmaal aan de overeenkomsten vast. Nou, die onderaannemers waren duurder dan eigen personeel.”

Doorstart

De opschudding over het faillissement in Lettele was aanvankelijk groot, omdat het voltallige personeel uit de directe omgeving komt. De onrust is inmiddels afgenomen, omdat een doorstart serieus tot de mogelijkheden behoort.

“Momenteel is het muisstil”, heeft Gerritsen vastgesteld. “Sommige mensen zien mij niet meer staan. Ik heb het gevoel dat ik vanwege mijn functie met de nek wordt aangekeken. Gelukkig hebben collega-ondernemers hun medeleven betuigd. Dat heb ik als prettig ervaren.”

De zwarte bladzijde waarmee de 39-jarige ondernemer geconfronteerd wordt, kleurt daardoor enigszins donkergrijs.

‘Alle personeel komt uit de directe omgeving’

Reageer op dit artikel