nieuws

Isolatie Foamglas laat geen rook door

bouwbreed

Sinds de ramp in Volendam zijn alle ogen gericht op de brandveiligheid in gebouwen. Meer dan voorheen is er aandacht voor branddeuren, sprinklerinstallaties en nooduitgangen. Ook op de Bouwbeurs leggen de exposanten heel snel de nadruk op de brandveiligheid van hun product. Bijvoorbeeld de ‘manager technical service’ van Foamglas, drs. E. Linnenbank.

“Foamglas levert isolatiemateriaal dat niet brandt”, aldus Linnenbank. “Tot 430 graden Celsius blijven de isolerende eigenschappen gegarandeerd. Tot zevenhonderd graden er eigenlijk niets met het materiaal en pas vanaf duizend graden zakt de isolatie in.”

Glas en koolstof

Foamglas onderscheidt zich hierin nauwelijks van andere isolatiematerialen, zoals steenwol en glaswol. Linnenbank: “Ons product bestaat, anders dan de minerale dekens, uit een gesloten cellenstructuur, opgebouwd uit glas en koolstof en laat geen rook door tijdens een brand. Niet voor niets dat wij veel op Schiphol te vinden. Met name bij daken wordt veel Foamglas toegepast om brandoverslag te voorkomen. Bij de nieuwe vijfde baan van Schiphol en de J-pier komen we zeker weer in beeld.”

Als voorbeeld van de mate van brandwerendheid noemt Linnenbank het dak van de Grolsch-fabriek, die de vuurwerkramp doorstond en voorkwam dat de vlammen uit het dak sloegen.

Duurder

Waarom isoleert niet heel Nederland met Foamglas? Linnenbank: “Het product is duurder in aanschaf. Maar we zijn wel in trek bij overheden en grote beleggers. Want Foamglas is het enige isolatiemateriaal dat zijn isolatiewaarden niet verliest in de loop der tijd. Op de lange termijn is Foamglas qua prijs dus wel degelijk interessant. Bovendien zakt het niet uit in de spouw, is het totaal ongevoelig voor vocht en hebben muizen niet de neiging om zich in het materiaal te nestelen.”

Vanwege de afnemende isolatiewaarden van andere producten moet bij de detaillering rekening worden gehouden met een toeslagfactor van vijf procent. Alleen bij Foamglas is dat niet nodig. En dat heft de iets mindere isolatiewaarde van Foamglas weer op.

Reageer op dit artikel