nieuws

Inventief ontwerp geeft Nederland de ruimte

bouwbreed Premium

Indrukwekkend is de manier waarop duidelijk wordt gemaakt dat bij een snel groeiende bevolking ruimte kan worden gecreëerd, motiveert de jury de nominatie van het Nederlands paviljoen op de Expo 2000 in Hannover: ‘Dit is in alle elementen en onderdelen een prachtige vertaling van het thema De mens en zijn toekomstige leefomgeving.’ Op de Expo was het paviljoen dé grote publiekstrekker.

Terwijl veel exposanten in Hannover duimen moesten draaien vanwege de tegenvallende bezoekersaantallen, was het voor de Nederlandse bijdrage dringen geblazen. Mensen moesten geduldig in de rij staan voor het wonder uit de lage landen.

Met veertig meter hoogte stak het bouwwerk ook letterlijk boven alle andere uit. Onder het motto ‘Gestapelde landschappen’ kreeg de bezoeker een staalkaart van (gedroomde) Nederlandse landschappen te zien, en een voorbeeld van intensief ruimtegebruik.

Mogelijkheden op het gebied van ruimtelijke ordening en bouwtechniek komen samen in deze presentatie. Bouwtechnisch adviesbureau ABT uit Velp maakte van het zes lagen tellende gebouw een staalkaart van wat constructief mogelijk is. Een duinlandschap van betonnen heuvels waarvan de toppen de volgende verdieping dragen, een labyrint van bloemenwanden, een tussenverdieping met levende eikenbomen, waarvan het plafond wordt gedragen door onbewerkte boomstammen. Elke verdieping zit compleet anders in elkaar.

Stroom opgewekt door windmolens geeft de bomen licht. Wie groen stapelt, moet de natuur een handje helpen. Daar bij die molens, helemaal boven, is ook de zee; Nederland ligt tenslotte grotendeels onder de waterspiegel.

In Duitsland ontving het ontwerp van het Rotterdamse bureau MVRDV al de Fritz-Schumacherprijs 2000 voor architectuur. Behalve over het ontwerp spreekt de jury van de Nederlandse Bouwprijs ook lovende woorden over de samenwerking bij het project ‘in alle geledingen’. De gecompliceerde bouwklus werd uitgevoerd door HBG’s Duitse werkmaatschappij Wayss und Freytag.

De kwaliteitskrant Süddeutsche Zeitung prees het paviljoen als ‘gebouwde ideologische kritiek. Een vlammend protest tegen de eindeloze wijken, tegen de miljoenvoudige twee-onder-een-kap-idylle, van waaruit de pendelaars met middenklasse limousines naar hun werk in de stad dansen.’

Intussen onderstrepen bloeiende velden de Nederlandse rol als grootste bloemenhandelaar van de wereld. Want de koopman wordt niet vergeten.

‘Wat doen we met alle ruimteclaims? Gewoon stapelen’

Reageer op dit artikel