nieuws

Holzmann wil geld halen uit verkoop wegenbouwers

bouwbreed

Philipp Holzmann ziet goede kansen om vlot zijn wegenbouwbedrijven Deutsche Asphalt en Held & Francke van de hand te doen. Volgens directeur Hinrichs van het Frankfurter bouwconcern komt de belangstelling vooral uit het buitenland. De wegenbouw is bij Holzmann goed voor een omzet van 1,2 miljard gulden.

Hinrichs geeft in de Duitse uitgave van de Financial Times toe er niet in geslaagd te zijn om zijn bedrijf vorig jaar in de zwarte cijfers te houden. “Maar we zijn dicht bij de nul en het resultaat is geen catastrofe.”

Het anderhalve eeuw oude bouwconcern raakte in de tweede helft van de jaren negentig aan de rand van de afgrond door verliezen die opliepen tot een hoogte van 7,3 miljard gulden. Een reddingsactie in november 1999 waarin bondskanselier Gerhard Schröder 280 miljoen steun toezegde, haalde de banken over Holzmann krediet te blijven verstrekken. Vanwege zware kritiek uit de hoek van de concurrentie en grote aarzelingen in Brussel over de rechtmatigheid van de steun, is het door Schröder beloofde geld nog steeds niet op de rekening van Holzmann gestort.

Deutsche Asphalt draaide vorig jaar met 2250 medewerkers een omzet van 952 miljoen gulden. Held & Francke zette met ruim 500 personeelsleden als wegenbouwer een prestatie neer van tweehonderd miljoen gulden.

Kerntaken

Hinrichs ziet het afstoten van beide bedrijven niet als onderdeel van de ingrijpende saneringen die hij doorvoert. De wegenbouw kan zichzelf goed bedruipen, maar wordt niet langer gerekend tot de kerntaken. Verkoop brengt bovendien geld in het laatje, wat de Frankfurters goed kunnen gebruiken.

Hinrichs vindt dat zijn bedrijf een goede uitgangspositie heeft om zelfstandig verder te kunnen. Liever nog gaat de directeur – nog voor zijn vertrek eind dit jaar – een vergaande alliantie aan met een partner uit de industrie. De bouwprestatie van Holzmann steeg afgelopen jaar met 1,1 miljard tot 14,6 miljard gulden. In de opdrachtenportefeuille zit nog werk ter waarde van 15,7 miljard gulden.

Reageer op dit artikel