nieuws

Hochtief vestigt Aziatisch bruggenhoofd

bouwbreed Premium

Hochtief heeft het meerderheidsbelang verworven in Leighton Holdings Limited. De bouwer uit Essen verwacht door integratie van de Australische onderneming een stuk efficiënter te kunnen werken in het Verre Oosten en Oceanië.

Leighton realiseerde in het tot en met 30 juni lopende jaar 1999/2000 een bouwprestatie van 4,7 miljard gulden. De onderneming heeft voor 8,1 miljard aan opdrachten in portefeuille en schreef vorig jaar 264 miljoen winst bij in de boeken.

Hochtief-directeur Keitel: “Leighton wordt een elementair onderdeel van onze Azië-strategie. De onderneming, met zijn rijke ervaring in de regio, zal de strategie van ons concern in de toekomst nadrukkelijk meebepalen.”

Ook directeur King van Leighton is optimistisch over de vervlechting. “Als meerderheidspartij zal Hochtief aanzienlijk aan de succesvolle ontwikkeling van onze projecten kunnen bijdragen. Door intensieve samenwerking is de markt in Azië en de Pacific nog beter te bewerken.”

Hochtief voert het aandelenkapitaal op tot 50,3 procent. Het concern had al 49,8 procent van de Australische onderneming in zijn bezit en streefde al langere tijd naar uitbreiding van de invloed.

Synergie

Een werkgroep gaat aan de slag om de mogelijkheden van synergie nauwkeurig te analyseren. Duidelijk is al wel dat sprake zal zijn van het uitwisselen van personeel, het schrappen van overbodige locaties en het gebruik maken van elkaars faciliteiten.

Zo zal Leighton het kantoor van Hochtief in Peking benutten en gebruiken omgekeerd de Duitsers Leightons steunpunt in Shanghai. De intensieve samenwerking van Hochtief en Leighton dateert van 1983. In dat jaar slokte Leighton de firma Thiess Contractors op, welke onderneming voor de helft eigendom was van Hochtief.

Activiteiten

Vandaag de dag haalt Leighton met zijn twaalfduizend medewerkers nog de helft van zijn omzet uit de klassieke bouw. De overige activiteiten richten zich op projectontwikkeling, mijnbouw, vuilverwerking, dienstverleningen en telecommunicatie. Ten behoeve van de jongste Olympische Spelen realiseerde de onderneming de Eastern Distributor Motorway. Met de prestigieuze verbindingsweg van Sydney met de plaatselijke luchthaven was een investering gemoeid van 760 miljoen gulden.

“Om onze marktpositie na de Spelen te verstevigen, hebben we ons vroegtijdig geconcentreerd op de telecommunicatie”, aldus directeur King.

Zo werd vorig jaar dwars door het Queensland een 1820 kilometer lange glaskabelverbinding aangelegd van Brisbane in het zuiden tot het noordelijk gelegen Cairns. Het beheer en onderhoud liggen voor een periode van tien jaar in handen van Leighton. Kort voor de jaarwisseling ontving de onderneming bovendien de opdracht een glaskabelnetwerk aan te leggen dat over 8400 kilometer Brisbane via Sydney, Canberra, Melbourne en Adelaïde met Perth verbindt.

Leighton verwierf begin vorig jaar 70 procent van de aandelen van het bedrijf John Holland. Deze onderneming heeft zowel het onderhoud van het Australische spoorwegnet, projecten op het terrein van de telecommunicatie als bouwen voor de gezondheidssector in haar pakket.

Reageer op dit artikel