nieuws

Greenpeace bekritiseert gebruik ‘fout hout’ bij nieuwbouw Leidsche Rijn

bouwbreed

De milieuorganisatie Greenpeace vindt het uiterst verwerpelijk dat op de Utrechtse Vinex-locatie Leidsche Rijn ‘fout hout’ wordt gebruikt. Ze wil dat wordt overgeschakeld op duurzaam gekapt hout.

Een woordvoerster van het projectbureau Leidsche Rijn bekent dat er inderdaad Red Cedar als gevelbekleding wordt gebruikt. “Maar”, zo verdedigt ze, “Volgens het Bouwbesluit is het gebruik van dit hout toegestaan. Eigenlijk is het de rijksoverheid die zich het verwijt moet aantrekken. Zij bepaalt de inhoud van het Bouwbesluit.”

Ondanks dit feit legt de gemeente Utrecht het verwijt van Greenpeace niet naast zich neer. Binnenkort voert ze besprekingen met projectontwikkelaars om over te gaan op duurzaam gekapt hout.

De milieuorganisatie voert sinds zondag in Vlissingen actie tegen de invoer van ‘fout hout’ door het schip Saga Tide. Het gaat om een lading hardhout uit een Canadees regenwoud. Nederland importeert volgens Greenpeace jaarlijks 20.000 kubieke meter hout uit het regenwoud.

Kort geding

Rederij Saga Shipping uit Noorwegen wil dat de rechter in Middelburg acties van Greenpeace tegen het lossen van een lading hout verbiedt. De rederij heeft een kort geding aangespannen. Dit diende gisteren om half vier.

De milieuorganisatie probeert het schip zo lang mogelijk tegen te houden.

Het protest van Greenpeace is onderdeel van een serie acties die wereldwijd plaatsvindt om het regenwoud te beschermen.

Het hout op het onder Noorse vlag varende schip Saga Tide komt uit de Canadese provincie British Columbia, waar zich een van de laatste niet-tropische regenwouden ter wereld bevindt.

Reageer op dit artikel