nieuws

Gat van 18 miljoen vertraagt bouw Groningse wijk CiBoGa

bouwbreed

Bemiddelaar H. Alders, Commissaris van de Koningin in Groningen, is er nog niet in geslaagd een oplossing te vinden voor het exploitatietekort van 18 miljoen gulden dat is ontstaan bij de realisatie van de autoluwe nieuwe woonwijk CiBoGa (Circus-, Boden- en Gasfabriekterrein).

Hoewel Alders al maanden probeert het gesprek tussen de gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit (RUG) en het Academisch Ziekenhuis (AZG) vlot te trekken, is er op korte termijn geen oplossing in zicht. De partijen schuiven pas dan weer met elkaar aan tafel als concreet een doorbraak kan worden geforceerd.

In principe zou het miljoenentekort evenredig tussen de drie betrokken partijen worden verdeeld. Het AZG beweert echter niet in staat te zijn zes miljoen gulden extra op te hoesten. Het exploitatietekort heeft betrekking op het Bodenterrein, de derde fase van de nieuwbouw. Genoemd terrein is van oudsher in eigendom van de RUG en wordt nu voor een goede prijs verkocht aan de gemeente. Het AZG maakt voor een deel gebruik van het Bodenterrein en heeft eerder al 12 miljoen gulden moeten investeren in grondaankopen met betrekking tot CiBoGa. Nog eens 50 procent extra investeren, is volgens het AZG niet haalbaar.

Probleem is vooral dat het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen en het Ministerie van Volksgezondheid voor dergelijke investeringen toestemming moeten geven. Het AZG denkt die toestemming niet nogmaals rond te kunnen krijgen.

Reageer op dit artikel