nieuws

Frans publiek toilet weerstaat vandalen

bouwbreed

Er zijn momenten dat het openbaar toilet de beste uitvinding lijkt die ooit is gedaan. Maar soms verkeert dat in een zodanige toestand dat doorlopen nog beter is. Bureau Buijs uit Dordrecht levert zelfreinigende toiletvoorzieningen als compleet buitensysteem of als inbouwmodule. Deze Franse producten vergen weinig onderhoud en weerstaan vandalen.

Buijs levert toiletvoorzieningen van Michel Planté Systèmes uit het Franse Saint Vincent de Tyrosse. De buitenuitvoering is een voorgefabriceerde standaard eenheid met een zitting, onderpot en spiegel uit roestvaststaal.

De bril reinigt zichzelf en gaat na het verlaten van het toilet hydraulisch omhoog. Die wordt net als de vloer met een desinfecterend middel besproeid en vervolgens met warme lucht gedroogd. Tot de uitrusting behoort ook een roestvaststalen waterfontein met handdroger, verlichting en verwarming. Een ventilator ververst per uur 60 kubieke meter lucht.

De standaard-wc beschikt verder over een ingebouwde, vlamdovende afvalemmer van 15 liter. Wanneer iemand langer dan een kwartier in het huisje verkeert, klinkt automatisch een akoestisch signaal en gaat de deur van het slot. Het ‘bedrijfssysteem’ werkt op een spanning van 24 Volt en kent een beveiliging van 30 milliAmpère.

Onderheien

De vier standaardmodellen van het buitentoilet zijn gemaakt van voorgefabriceerd gewapend beton. De klant bepaalt de afwerking van de binnen- en de buitenkant. Dat kan bijvoorbeeld met mozaïek- of sanitaire tegels en met gepolijst of gepareld beton.

Afhankelijk van de grondslag moet het toilet worden onderheid. Dat kan met één of twee schroefpalen van 10 meter.

De kosten per toiletruimte belopen 125.000 tot 150.000 gulden. Het geheel gaat volgens de fabrikant vijftien tot twintig jaar mee. Onderzoek leerde Buijs dat een toilet zich met behulp van een muntautomaat in ongeveer acht jaar terugverdient.

Vooralsnog vergt de voorziening een aansluiting op het riool en het openbare licht- en waterleidingnet. Een haalbaarheidsonderzoek moet uitwijzen of een septictank de rioolaansluiting kan vervangen. Eerder stelde het bedrijf vast dat zonnepanelen voldoende elektriciteit leveren om het systeem gaande te houden. De toilethuisjes zijn hoger dan 1,80 meter, wat betekent dat plaatsing in stedelijk gebied een bouwvergunning vergt.

Buijs stelt de standaard binnentoiletten samen naar specificatie van de klant. Het bestek wordt op locatie opgenomen en in het geval van nieuwbouw vanaf de tekening samengesteld. Bij de varianten valt te denken aan al dan niet zelfreinigende urinoirs met tussenschotten uit roestvaststaal of matglas.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels