nieuws

En nu maar hopen op gunstig weer

bouwbreed Premium

Beursmanager Aart Wisgerhof houdt de weerberichten dezer dagen angstvallig in de gaten. De Internationale Bouwbeurs en het weer hebben immers iets met elkaar. Ligt de jaarbeurs in Utrecht de ene keer verstopt in een dikke laag mist, de keer daarop doet Koning Winter een frontale aanval. “Komt er een periode met vorstverlet dan profiteren we daarvan. Maar zijn de wegen spekglad, zoals in 1999, dan kost dat bezoekers.”

Wisgerhof oogt ontspannen. Waarom ook niet. De grote lijnen van de Internationale Bouwbeurs liggen immers al maanden vast. De laatste dagen voor de opening staan dan ook vooral in het teken van de opbouw van wat de grootste overdekte beurs ooit in Nederland gehouden moet gaan worden. Maar zelfs dat gaat gepaard zonder enige nervositeit of hectiek bij de organisatie van de Jaarbeurs.

Het wordt Wisgerhof’s derde bouwbeurs. Was de sector bouw voor hem in 1997 nog een onbeschreven blad, inmiddels kent hij zijn pappenheimers. “Je bouwt in die vier jaar een netwerk in de sector op, en je leert de bouw steeds beter kennen.”

Beveiliging

De beurs heeft onder zijn leiding een professionele ontwikkeling doorgemaakt. “Als ik kijk naar mijn eerste beurs in 1997 en vervolgens naar deze, dan zijn er heel wat logistieke verbeteringen aangebracht. Daarmee bedoel ik vooral de wijze waarop de beurs wordt opgebouwd. Dat gebeurt nu meer geordend en overzichtelijk. Het beveiligingstraject is ook verbeterd. Tijdens de laatste beurs is er in de periode van opbouw nogal wat gestolen. Daar zijn terecht behoorlijk wat klachten over geweest, dus daar hebben we actie op ondernomen. En de materieelbeurs is nu beter in de beurs geïntregeerd dan in ’99.”

Samenwerking

Maar ook conceptueel heeft Wisgerhof de beurs zien veranderen. “Er zijn nog meer samenwerkingsverbanden in de verschillende branches ontstaan, die zich meer nog dan in het verleden gezamenlijk presenteren. De gevelbranche bijvoorbeeld. Stonden de verschillende bedrijven tijdens de vorige beurs weliswaar bij elkaar, nu presenteren ongeveer zestig bedrijven zich onder de noemer Geveltech 2001 in de hal 1. En dan gaat het hierbij niet om alleen ondernemingen die zijn aangesloten bij de Vereniging van Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG). Ik vind een dergelijke bundeling van krachten een professionele benadering van een beurs. Al wordt je als organisator wel met een probleem opgezadeld, want zeker een sector als de gevelbranche is natuurlijk een enorme ruimtevreter.”

Wisgerhof zegt het nu met een brede glimlach op het gezicht, want alle perikelen over de inrichting en plattegronden van de beurs zijn inmiddels achter de rug. En die perikelen zijn er volgens hem zeker geweest.

Wachtlijsten

“Er is meer vraag naar standruimte dan aanbod. We hebben iedere keer opnieuw te maken met wachtlijsten. Daarom is eerst geprobeerd exposanten te weren die ook prima terechtkunnen op andere beurzen. Toeleveranciers van installatiematerialen en projectkeukens bijvoorbeeld. Nou, dat hebben we geweten. Men heeft zich daartegen hevig verzet. Ze wilden per se op de bouwbeurs staan. Uiteindelijk hebben we dat opgelost door de bovenverdiepingen van de jaarbeurs voor deze groep open te stellen. Tijdens de vorige beurs stonden deze hallen leeg omdat beursbezoekers per definitie moeilijk naar boven te krijgen zijn. We proberen daar nu loop in te krijgen door goede bewegwijzering te maken en twee tentoonstellingen in deze ruimten te houden. Ook zal daar de vacaturebank in samenwerking met Jobnews worden gevestigd.”

Dit laatste is in de ogen van Wisgerhof ook weer zo’n thema waarmee het bewijs wordt geleverd dat de bouwbeurs inspeelt op de trends die in de bouw spelen. “Het personeelstekort is er nijpend. Met de vacaturebank, waar alle exposanten hun vacante banen kunnen opgeven, hopen we aan dat probleem iets te kunnen doen.”

Succes

Wisgerhof besluit: “Het succes van de beurs moeten we met z’n allen maken. Als organisatie hebben we het plaatje rond. Net als twee jaar geleden is er samen met de gemeente, Rijkswaterstaat Directie Utrecht, het Traffic Information Center (TIC) en de verkeerspolitie weer een bereikbaarheidsoperatie op touw gezet. Vanaf woensdag 7 februari kan men voor gratis parkeren terecht op het Veemarktterrein om daar dan in te stappen op een buspendel naar de expositiehallen.

Prognoses

Het is nu aan de exposanten te zorgen dat de bezoekers ook daadwerkelijk komen. Hiervoor hebben we de deelnemers op een meeting in de Efteling handvatten gegeven. Afspraken maken op de beurs en relaties uitnodigen zijn bijvoorbeeld hele goede manieren om beursbezoekers te trekken.”

Aan prognoses over bezoekersaantallen waagt Wisgerhof zich niet. “Het zal wel zo rond de 100.000 schommelen.” Dan lachend: “We moeten eerst het weer maar afwachten-“

Reageer op dit artikel