nieuws

Emotionele sleutel opent alle deuren

bouwbreed Premium

Iemand die een deur op slot doet of ontsluit, moet een bijpassend emotioneel gevoel hebben. Dat gevoel krijgt de gebruiker door een sleutel in een slot te duwen en rond te draaien.

Dit idee lag volgens K.B. Liem, hoofd marketing & verkoop van Ankerslot, aan de basis van de ontwikkeling van het E-systeem, een elektronisch toegangscontrolesysteem. “Elektronische systemen voor het openen en dichtmaken van deuren bestaan al jaren in de autoindustrie. Vanaf afstand kan de bestuurder de portieren van de auto bedienen. Als respons geeft de auto doorgaans een licht- en geluidsignaal. Dat geeft de gebruiker het emotionele gevoel dat de auto daadwerkelijk open of dicht is.”

Elektronische systemen zijn vanzelfsprekend ook uitvoerbaar bij toegangsdeuren in gebouwen, maar doorgaans zijn architecten en beheerders niet zo gecharmeerd van alarmlichten of geluid. Liem: “Het E-systeem maakt de combinatie tussen een elektronisch en een mechanisch systeem. Het mechanische gedeelte geeft het gevoel dat de deur echt op slot zit en de elektronica biedt de mogelijkheden om sluitsystemen te programmeren.”

Elke sleutel is voorzien van een chip en heeft een eigen code. Omdat er volgens Liem veertig biljoen combinaties zijn, is elke sleutel uniek. Die hoeveelheid combinaties komt van pas als iemand een sleutel verliest. Want de beheerder kan de unieke sleutel eenvoudig ‘uit’ het systeem halen, waardoor de verloren sleutel op geen enkel slot meer past.

Verlies

Liem: “Het probleem bij de meeste reguliere systemen is dat bij verlies van een sleutel een hele serie sleutels vervangen moet worden. Bij dit systeem is dat dus niet nodig.”

Met een programmeersleutel kan voor elk slot worden bepaald welke sleutels op welk tijdstip een slot openen. Met behulp van een kleine computer kan een beheerder vervolgens nagaan welke sleutels van een slot gebruikt hebben gemaakt.

Volgens Liem is het voldoende om de buitenschil van een gebouw te voorzien van de elektronica en volstaat binnen het gebouw de mechanische toepassing.

Liem: “Het is ook mogelijk de sleutel uit te breiden met het E-reader systeem. Hiermee kan een slagboom worden bediend. Met de combinatie van de systemen kan een gebruiker met slechts één sleutel, een slagboom, een elektronische toegangsdeur en een mechanisch slot bedienen.”

Reageer op dit artikel