nieuws

Eerste cao in de bouw

bouwbreed Premium

De eerste cao van dit jaar in de bouw is een feit. Bij BIK Bouwprodukten uit Spanbroek gaat het loon deze maanden structureel met maximaal 5,5 procent omhoog. De collectieve zomersluiting wordt afgeschaft.

Wat de sociale partners in de bouw nog niet lukte, kregen de Noord-Hollandse districtsbestuurders van FNV Bouw en de Hout- en Bouwbond CNV alvast wel voor elkaar: een cao in de bouwnijverheid. Het is trouwens voor het eerst dat deze branche een bedrijfscao afsluit die bij BIK Bouwprodukten geldt voor de 120 werknemers.

Dit jaar, zo is afgesproken, gaan de lonen op 1 juli omhoog met de prijscompensatie plus 1,5 procent. Per 1 december komt daar 1 procent bij en een prijscompensatie die wordt geschat op 2,5 procent. Is de prijscompensatie hoger dan 3 procent, dan wordt het meerdere verrekend met de loonsverhoging van 1 procent. Op die manier hebben werknemers zekerheid over een loonsverhoging van maximaal 5,5 procent.

De onderhandelaars zijn het verder eens geworden over modernisering van de cao. De collectieve zomersluiting wordt afgeschaft en werknemers kunnen zelf bepalen wanneer zij op vakantie gaan. Verder krijgen ze recht op doorbetaald calamiteiten-, zorg- en palliatief verlof. De precieze invulling ervan gebeurt in overleg.

De werknemers delen ook nog mee in de winst. Die wordt in februari uitbetaald en bedraagt 5 tot 6 procent. Hoewel BIK Bouwprodukten geen bouwbedrijf is, wordt verwacht dat dit akkoord wel eens richtinggevend voor de bouw-cao kan worden. Op 28 februari wordt daarover weer onderhandeld.

Reageer op dit artikel