nieuws

Dringen geblazen voor Renovatieprijs

bouwbreed Premium

Zoals de vogel phoenix uit zijn as herrijst, zo symboliseert de koperen Feniks het meest geslaagde initiatief op het gebied van gebouwen die een nieuw leven krijgen. Dat is de Nationale Renovatieprijs, waarnaar velen hebben meegedongen, maar waarvoor gisteren op de Bouwbeurs twaaalf projecten zijn genomineerd. De Feniks wordt op 17 mei uitgereikt.

De jury, met vooral hoogleraren, had het als gebruikelijk moeilijk ‘nominees’ voor te dragen uit de 135 aangemelde projecten. De projecten zijn in vier categorieën ingedeeld. In elke categorie dingt een aantal projecten mee naar de prijs, die tijdens de Nationale Renovatiedag in Den Bosch wordt uitgereikt.

In de categorie woningbouw Renovatie zijn drie kandidaten: Gravestein in Amsterdam Zuid-Oost, Nuts 8 in Den Haag en het complex 50 aan de Lederambachtstraat in Amsterdam-Osdorp. Bij het Gravestein gaat het om de opzet van het stedenbouwkundig plan, waarin twee van de roemruchte Bijlmerflats zijn gesloopt en plaats hebben gemaakt voor laagbouw. Opdrachtgever is Patrimonium, de architect XX Architecten uit Delft en de bouwer Heddes Bouw.

Bij Nuts 8 gaat het om vijf galerijflast met 180 woningen waarvan vijf ‘koppen’ zijn gesloopt met in totaal 40 woningen. De resterende woningen zijn gerenoveerd en er zijn 120 nieuwbouwwoningen neergezet. Haag Wonen is de opdrachtgever, Metropolis Archtecten uit Rotterdam de architect en voor de bouw tekende Wilma.

Ook bij complex 50 gaat het om galerijflats die ook nog bouwfysisch en bouwtechnisch in slechte staat verkeerden. Hier is de totale indeling van de flats gewijzigd door onder andere verticale samenvoeging van woningen en vergroting van de woonkamer.

In de categorie Woningbouw Herbestemming heeft de jury twee projecten uitgekozen. In Rijswijk is het verouderde kantorencomplex Churchilltoren van 20.000 vierkante meter omgetoverd tot appartementen. Geerlings Vastgoed uit Deventer is de opdrachtgever, Oving Architecten in Groningen tekende ervoor en Gebroeders Verschoor uit Pernis deed de ombouw.

Het tweede complex is de Graansilo’s in Amsterdam bij het Westerdok. Architectenbureau J. van Stigt tekende voor het ontwerp van deze tot appartementen omgetoverde monumentale silo’s. M.J. de Nijs uit Warmenhuizen bouwde ze. En dit alles in opdracht van onder andere Rabo Vastgoed en De Principaal.

In de categorie Utiliteitsbouw Kantoren dingen drie projecten mee: het Stadhuis in Leiden, dat door Aannemersbedrijf Du Prie uit Leiden is ge- en verbouwd, de Droogbak in Amsterdam, waar wederom Heddes Bouw aantrad, en Het Magazijn in Den Haag, met bouwer Maasdijken Bouw.

In de categorie Utiliteitsbouw Overigen had de jury het kennelijk heel moeilijk. Hier werden vier projecten genomineerd: Klooster Landgoed Steenwijk in Vught van bouwer Berghege in Oss, het Wiebengacomplex in Groningen van Trebbe Bouwborg uit Enschede, het Olympisch Stadion in Amsterdam van Strukton Bouwprojecten en de Brandweerkazerne in Hengelo, waar plaatsgenoot Ten Tije Bouw voor de bouw tekende.

Reageer op dit artikel