nieuws

De Vries Robbé misbruikt door grootaandeelhouders

bouwbreed Premium

Voormalig grootaandeelhouder BTG van De Vries Robbé Groep heeft het beursfonds misbruikt om verliesgevende bedrijven te gelde te maken. Dat zegt L. van den Blink, die in opdracht van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam de gang van zaken in het bedrijf tussen april 1997 en mei vorig jaar heeft onderzocht.

De BTG-directeuren J.G. en A.B. speelden een hoofdrol in de affaire. In 1998 verkochten enkele grootaandeelhouders oude bedrijven van wat destijds Mulder Boskoop heette. Uit het rapport van Van den Blink blijkt dat zij hun eigen, verliesgevende bedrijven hadden ingebracht zonder dat de overige aandeelhouders de belabberde financiële toestand ervan kenden.

Vervolgens kon een faillissement ternauwernood worden voorkomen. Gevelbouw, één van de dochterbedrijven, had nog een forse vordering op het Engelse bedrijf Witte. Dat was cruciaal, concludeert de onderzoeker. “Indien in overeenstemming met de werkelijkheid die G. en B. bekend was, ervan werd uitgegaan dat Witte tegen een groot te lijden verlies aankeek, dan blijkt Gevelbouw in plaats van licht winstgevend catastrofaal verlieslijdend te zijn.”

Onmacht van Witte om de vordering te voldoen maakte de beursgang volgens het enquêterapport “te enen male onmogelijk”. Het gecombineerde eigen vermogen van Gevelbouw en de dochters Bailey en BTS was op papier rond de 25 procent. Volgens het rapport uitsluitend dankzij de malversaties van onder meer G. en B.

Afbluffen

De huisaccountant heeft bij de halfjaarcijfers vragen gesteld. G. reageerde volgens het rapport door een fax te sturen aan de accountant. “Ik heb begrepen dat u de juistheid van een aantal posten betwijfelt. Hier ben ik diep teleurgesteld over omdat, als u aan deze posten twijfelt, u ook aan mij twijfelt.” Deze accountant heeft niet doorgevraagd, concludeert Van den Blink. “Hij heeft zich kennelijk laten afbluffen.”

De schade voor beleggers wordt geschat op ongeveer 40 miljoen gulden. De Vereniging van Effectenbezitters wil de voormalige grootaandeelhouders aanpakken.

Reageer op dit artikel