nieuws

Cel voor sjoemelaar die minister Klimmt vloerde

bouwbreed Premium

De hoofdrolspeler in de politieke affaire die de Duitse bouwminister Klimmt de kop kostte, is door de rechtbank in Koblenz veroordeeld tot een straf van zeven jaar en drie maanden gevangenisstraf. H.J. Doerfert speelde als directeur van ziekenhuisonderneming Caritas de 1. FC Saarbrücken van zijn voetbalvriend Klimmt royaal sponsorgeld toe.

Met die handelswijze effende hij het pad om een dreigende inkrimping van het aantal gesubsidieerde ziekenhuisbedden te voorkomen. Ook de Saarlandse minister Meiser raakte verstrikt de netten van de ijverig sjoemelende manager en trad af. Oud-bouwminister Klimmt was begin jaren negentig voorzitter van de 1. FC Saarbrücken.

Doerfert bouwde vanaf 1987 in hoog tempo een ziekenhuisimperium op dat uiteindelijk bestond uit ruim veertig klinieken en verzorgingstehuizen. De instellingen werden doorgaans overgenomen van katholieke organisaties en vervolgens gesaneerd. Om alle eindjes aan elkaar te knopen produceerde Doerfert een stortvloed aan schijnrekeningen, sloot gefingeerde verdragen en handelde op illegale wijze in onroerend goed. Om nog te redden wat te redden valt, ondersteunde het bisdom Trier het uitgemergelde ziekenhuisconcern Caritas met zo’n 110 miljoen gulden.

Als een prins

Of Doerfert zwaar moet boeten, is gezien de praktijk in de liberale gevangenis in Euskirchen de vraag. De in 1999 vanwege omvangrijk bedrog en belastingontduiking tot vier jaar en tien maanden veroordeelde Bonner bouwleeuw Kaaf heeft in gevangenschap ogenschijnlijk een leven als een prins. Omroep WDR zorgde voor een rel door hem in de bondsstad te filmen als regelmatig bezoeker van het chique restaurant Il Punto. Kaaf heeft overdag de beschikking over een BMW en beschikt voor zijn betalingen over een creditkaart van onroerendgoedfirma CEC.

De bouwleeuw liep tegen de lamp na het betalen van fors smeergeld aan de toenmalige Bonner gemeentesecretaris Diekmann en was betrokken bij de twijfelachtige handel in overbodig geworden regeringsgebouwen. Diekmann besloot toen de affaire uitkwam in zijn cel tot zelfdoding. Volgens Der Spiegel zou Kaaf alleen al bij de stad Bonn voor zestig miljoen gulden in het krijt staan.

Reageer op dit artikel