nieuws

Britse banken voeren keiharde hypothekenoorlog

bouwbreed

In Groot-Brittannië is opnieuw een hypothekenoorlog uitgebroken. Als eerste verlaagde de grootste hypotheekbank Halifax de variabele rente voor gewone hypotheken van 7 naar 6,75 procent. Nationwide, ook een hypotheekbank, volgde met een verlaging naar 6,49 procent.

De rente gaat omhoog en omlaag met het nationale rentepercentage, maar in dit geval betreft het een permanente bijstelling naar een lager niveau. De verlaging scheelt de gemiddelde huizenbezitter 50 tot 200 gulden per maand.

Britse huizenkopers kiezen nog altijd meer voor een hypotheek met variabele rente dan een met een vaste looptijd. Dat komt mede doordat in het verleden het nationale rentepercentage flink kon veranderen. Toch nemen hypotheken met een vaste rente voor vijf of tien jaar steeds meer toe. Bovendien veranderen huizenbezitters nogal makkelijk van hypotheekverstrekker, waarbij de nieuwe uitlener vaak de kosten voor de waardebepaling en de notaris betaalt.

De concurrentie is verder toegenomen door de komst van nieuwe aanbieders als Standard Life bank en de internetbank Egg. Ook via de eigen banken van supermarkten als Sainsbury en Tesco’s is tegenwoordig een hypotheek te regelen. Om klanten te trekken, bieden de hypotheekverstrekkers nieuwe relaties vaak voor enige tijd een korting op het rentetarief of een ander financieel voordeel.

De nieuwe tarievenstrijd komt op een moment dat de hypotheekmarkt weer stevig aantrekt. Volgens de Building Societies Assocation, de organisatie van hypotheekbanken, werd in januari voor ruim 6,3 miljard gulden aan nieuwe hypotheken afgesloten, het hoogste niveau in drieënhalf jaar. Dat kan betekenen dat de huizenprijzen, die net zijn gestabiliseerd, de komende tijd weer gaan aantrekken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels