nieuws

Bouwmaterialenreus BPB koopt fabrikant Rawlplug

bouwbreed

Rawlplug, een Schotse fabrikant van ‘rawlplugs’ en andere muurbevestigingen. is overgenomen door de wereldwijd opererende leverancier van bouwmaterialen BPB. BPB betaalt de Baxi Group circa 100 miljoen gulden voor Rawlplug.

Hiermee gaat een legendarische naam in de bouwwereld in andere handen over. BPB is in Nederland eigenaar van Rigips Benelux in Vianen.

Rawlplug werd in 1919 gesticht door de kleine aannemer John Rawlings. Hij vond de naar hem zelf genoemde bevestiging uit om een opdracht te kunnen uitvoeren in het Britse Museum in Londen. Daar moest Rawlings allerlei objecten aan de muur bevestigen zonder dat dit beschadigingen zou veroorzaken. De originele rawlplug was gemaakt van jute versterkt met dierenbloed.

Het kostte Rawlings heel wat moeite de bouwwereld ervan te overtuigen dat zo’n klein dingetje sterk genoeg was om ook zware voorwerpen te kunnen houden. Inmiddels worden de meeste rawlplugs al tientallen jaren gemaakt van plastic. Rawlplug, gevestigd in Glasgow, verkocht vorig jaar voor circa 100 miljoen gulden aan rawlplugs en andere bevestigingen en heeft 250 werknemers.

Licentie

Rawlplugs worden onder eigen naam verkocht in Groot-Brittannië, Frankrijk en Ierland maar worden in licentie gemaakt in vrijwel alle andere landen ter wereld. BPB voegt de nieuwe aanwinst toe aan de divisie muurproducten, bekend onder de naam Artex-Blue Hawk, en wil hiermee haar productenpakket voor bouwmarkten en DHZ-centra in West-Europa verder uitbreiden.

Reageer op dit artikel