nieuws

Blokkade leidt tot uitbreiding

bouwbreed Premium

Na een in het oog springende actie en de daaruit voortvloeiende landelijke publiciteit krijgt het Hilversumse containerbedrijf Van Loenen uiteindelijk toch wat al drie jaar was beloofd: meer grond om te kunnen overleven.

Gisterochtend kreeg directeur Jan van Loenen van de gemeente alsnog de toezegging zijn terrein met 5000 vierkante meter uit te mogen breiden. Het bedrijf had aanvankelijk had gerekend op 10.500 vierkante meter extra, maar is ook nu dik tevreden. De directeur en zijn medewerkers in het Hilversumse Havenkwartier verkeren in feeststemming. Van Loenen spreekt van een overwinning “die we zonder alle publiciteit niet hadden behaald”.

In december viel Van Loenen af bij de selectie van gegadigden voor de herwonnen grond die demping van de Eerste Havenarm, thans industriegebied, had opgeleverd. Dit trof het bedrijf als een mokerslag, temeer daar Van Loenen jarenlang met beloftes aan het lijntje zou zijn gehouden.

Nieuwe acties

Tien jaar geleden werd het vijftig jaar oude Hilversumse bedrijf weggesaneerd uit de Gijsbrecht van Aemstelstraat. Opnieuw moeten verhuizen, naar nota bene een onbestemde plek, dat pikte Van Loenen niet. Boos zette het milieubedrijf eind vorig jaar de omgeving van het stadhuis af met zwaar materieel. Vrachtwagens en zeventig zeskuubscontainers legden de buurt dagenlang plat.

Begin deze maand dreigde Van Loenen, omdat onderhandelingen met de gemeente in het slop waren geraakt, met nieuwe acties. Intussen deed echter ook de provincie Noord-Holland een duit in het zakje. Zij stelde in een ambtelijk advies aan de gedeputeerden Meijdam en Wildekamp dat het bedrijf met zijn uitbreidingsplannen wel degelijk binnen de voorgeschreven normen blijft.

Aan die normen zou de gemeente Hilversum op de valreep hebben getornd. Voorts acht de provincie het niet haalbaar dat Van Loenen binnen afzienbare tijd een goed alternatief krijgt toegewezen.

Recycling

De noodzakelijke uitbreiding van Van Loenen Milieu heeft alles te maken met de recyclingwerkzaamheden. Het nieuwe bouwstoffenbesluit schrijft voor dat zoveel mogelijk materialen dienen te worden gescheiden. In de huidige situatie beschikt het bedrijf daarvoor over onvoldoende ruimte. De materialen elders storten of duur laten verwerken, zou Van Loenen niet alleen tot slechts transporteur, maar ook tot de bedelstaf hebben gebracht.

Reageer op dit artikel