nieuws

Bijna kwart minder hypotheken in 2000

bouwbreed

Vorig jaar zijn er bijna 25 procent minder hypotheken afgesloten dan in het recordjaar 1999. Het CBS verklaart de terugval doordat minder huiseigenaren hun hypotheek hebben overgesloten. Ook de gestegen hypotheekrente weerhield mensen ervan een lening af te sluiten.

Door de lage hypotheekrente en de waardestijging van huizen was het de afgelopen jaren aantrekkelijk een oude lening open te breken en om te zetten in een hogere lening. Met de overwaarde van het huis werden dan leuke dingen als een verbouwing gedaan. Het aantal oversluitingen lag vorig jaar ruim eenderde lager dan in 1999.

Een daling van het aantal hypotheken hangt volgens het CBS vaak samen met een stijging van de rente. Voor het eerst sinds 1991 is de rente van de nieuw ingeschreven woninghypotheken gestegen. In 2000 bedroeg de rente gemiddeld 5,9 procent, een jaar eerder was dat 5,1 procent. In historisch perspectief ligt de rente nog op een laag niveau, stelt het CBS.

In 2000 zijn er 510.000 woninghypotheken ingeschreven in het Kadaster. De gemiddelde verkoopprijs van huizen steeg met 20 procent tot 379.000 gulden. In het vierde kwartaal reikte de gemiddelde verkoopprijs tot een recordhoogte van 397.000 gulden.

De uitstaande schuld voor hypotheken is in een jaar tijd toegenomen met 60 miljard tot 614 miljard gulden. De gemiddelde schuld per woning bedraagt nu 208.000 gulden.

Reageer op dit artikel