nieuws

‘Berlage verdraagt geen geknutsel met snoep’

bouwbreed Premium

De vroegste herinneringen van Jo Coenen aan architectuur gaan terug tot “de verhalen thuis aan tafel over de Romeinen. Wat die te bieden hadden. Daardoor ging de geschiedenis leven.” Waarmee de rijksbouwmeester wil zeggen dat er niet vroeg genoeg kan worden begonnen met de jeugd bewust maken van de gebouwde omgeving.

Het Nederlands Architectuur Instituut zoekt sponsors voor de nieuwbouw van een educatiepaviljoen. Drie miljoen is rond, de helft van wat er nodig is. Daarom vonden directeur Christin Feireiss van het NAi, Maarten Asscher, directeur kunsten van OCW, en Jo Coenen het tijd worden om inzicht te geven in de uitbreidingsplannen. “Het is eenvoudiger sponsors te vinden voor educatieprogramma’s dan voor steen”, heeft Feireiss ondervonden. Toch verwacht de directeur dit jaar de middelen bij elkaar te krijgen. Eind van dit jaar gaat dan de eerste paal de grond in. Twee jaar later, eind 2003 hoopt het NAi het nieuwe paviljoen in gebruik te nemen. Als er zich tenminste niet al te veel problemen voordoen met de ondergrond. “Het meeste geld gaat zitten in onderzoek naar de bodemgesteldheid”, wees de ontwerper van de nieuwbouw Jo Coenen op de complexiteit van de Rotterdamse bodem.

Nieuwbouw is nodig om de groeiende toestroom van kinderen en jongeren op te vangen. “Iedere maand nemen meer dan duizend jongeren deel aan kinderworkshops en andere educatieve activiteiten”, zette Feireiss uiteen. Als voorbeelden noemde zij de workshops ‘Een mand voor je goudvis’ en ‘Knibbel knabbel knuistje’ waarbij prachtige bouwsels van snoep werden bedacht. Afgelopen jaar was Akira Suzuki uit Tokio op bezoek om aan jongeren te laten zien hoe je een iglo van kranten bouwt, of hoe je een baksteenboog zonder cement maakt. “Eigenlijk is hier geen plaats voor”, constateerde Feireiss. “Bovendien verdraagt het knutselen met snoepgoed zich niet met het tentoonstellen van kostbare tekeningen van bijvoorbeeld Berlage.”

Coenen is ook de ontwerper van het oorspronkelijke NAi-gebouw. De uitbreiding ziet eruit als een platte driehoek. De onderste verdieping wordt geheel ondergronds uitgevoerd. Het gebouw komt naast de bestaande tentoonstellingsvleugel te staan. Op de bovenste verdieping is ruimte gereserveerd voor een algemene educatieve tentoonstelling over de wereldgeschiedenis van de architectuur en de aanleg van een bouwspeeltuin voor de allerjongste bezoekertjes. Beneden is een interactieve tentoonstelling gepland – ‘Material World’ – over het gebruik van bouwmaterialen. Bezoekers krijgen de mogelijkheid zelf te ervaren wat de extreme eigenschappen zijn van materialen als hout, metaal of beton door het uitvoeren van spannende proeven.

De maquette van het educatiepaviljoen.

Reageer op dit artikel