nieuws

Bedrijven strijden eensgezind voor vrije antennebouw

bouwbreed

In normale omstandigheden zijn ze elkaars grootste concurrenten, maar bij de Raad van State zaten ze eensgezind naast elkaar: KPN, Ben en Libertel. Hun gemeenschappelijke vijand is de gemeente Haarlemmermeer, die het had gewaagd een bouwvergunning te eisen voor alle gsm-antennes, dus ook die tot vijf meter hoog.

De drie telecombedrijven betwisten de uitspraak van de Haarlemse rechtbank, die de gemeente gelijk gaf in haar antennebeleid. Dat komt erop neer dat gsm-antennes op woongebouwen worden vermeden en dat voor de plaatsing op een bedrijfsgebouw een bouwvergunning is vereist.

Dat de drie telecombedrijven alle registers opentrekken om deze uitspraak ongedaan te maken, heeft ermee te maken dat veel gemeenten die de antennes ook liever kwijt zijn dan rijk het beleid van Haarlemmermeer hebben overgenomen.

Vergunningplicht

Op de achtergrond speelt de discussie over de Nota nationaal antennebeleid, waarin de overheid het voorstel doet de vergunningplicht voor antennes tot vijf meter op te heffen. Deze discussie is vooralsnog niet van invloed op de afwegingen van de Raad van State, maar het is duidelijk dat de uitkomst op de langere termijn van groter belang is dan de vraag wie nu van de Raad van State gelijk krijgt, de gemeente Haarlemmermeer of de drie telecombedrijven.

Daarom was raadsvoorzitter mr. Bakker benieuwd naar de mening van de vertegenwoordiger van Haarlemmermeer, mr. J.C. Binnerts, over de landelijke nota. “Wat gaat u met die nota doen?”, vroeg hij.

De raadsman vertelde aarzelend dat de gemeente in dat geval een serieuze poging zou doen Den Haag op andere gedachten te brengen, maar moest na aandringen van de raadsvoorzitter toegeven dat in die situatie een aanpassing van het gemeentebeleid nodig zal zijn. Waarmee het actuele geschil bij de Raad van Sate bij voorbaat tot achterhoedegevecht werd gereduceerd.

Binnerts ging nóg een keer onderuit toen hij probeerde uit te leggen dat telecomvoorzieningen niet onder de bedrijfsdoeleinden passen van het bestemmingsplan. Dat lukte dus niet.

Rechten van de mens

Maar ook de raadslieden van de appellanten KPN, Ben en Libertel moesten tijdens de ondervraging door voorzitter Bakker en staatsraad Van Buuren flink gas terugnemen. “Hoe bedoelt u dat het gsm-beleid van de gemeente Haarlemmermeer in strijd is met artikel 10 van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens? Is het enkele feit dat er een bouwvergunning nodig is al een belemmering van de vrijheid van meningsuiting?”, vroeg raadsvoorzitter Bakker

“Het is wel een beperking”, hielden de telecombedrijven staande, “want daardoor ontstaan capaciteitsproblemen. Maar”, goten zij een flinke scheut water bij de wijn, “het is wel een geoorloofde beperking.”

Het is niet bekend wanneer de Raad uitspraak doet.

Reageer op dit artikel