nieuws

Arbodienst zet gevoelige stukken bij het oud papier

bouwbreed Premium

De Nijmeegse vestiging van de arbodienst ArboDuo, onderdeel van de SFB Groep, heeft deze week een waarschuwing gehad van het politiekorps district Gelderland-Zuid. Een medewerker van de arbodienst, die onder andere het ziekteverzuim bij bouw- en aannemingsbedrijven registreert, had per ongeluk een doos met vertrouwelijke gegevens bij het oud papier gezet. Daardoor lag persoonsgebonden informatie op straat.

Een oplettende buurtbewoonster maakte begin deze week bij de politie melding van ronddwarrelende papieren met verzuimgegevens. Op de documenten stonden namen en adressen van zieke werknemers vermeld. Eveneens bij welke firma ze werken, in welke mate zij ziek waren en hoe regelmatig zij zich ziek melden. De papieren dateerden uit de jaren 1999, 2000 en zelfs 2001.

“Een ongelofelijke blunder”, erkent verantwoordelijk verzuimcontroleur R. Schuurmans van ArboDuo zijn fout. “Door mijn onoplettendheid is er iets mis gegaan, waardoor ik behalve drie dozen oud papier ook een doosje met persoonlijke medische documenten aan de straat heb gezet. Dat had natuurlijk nooit mogen gebeuren. Die papieren hadden eerst door de papierversnipperaar moeten gaan.”

Verkeerde straat

Een geluk bij een ongeluk is dat Schuurmans de dozen in de verkeerde straat had gezet, zodat ze niet door de inzamelaars van oud papier werden meegenomen. Daardoor stuitte de attente Nijmeegse die in de omgeving van de arbodienst woont, op de gegevens. Ze belde de politie, die de dozen meenam naar het bureau. In overleg met ArboDuo, dat een stevige reprimande kreeg, zijn de documenten vernietigd.

“Gelukkig zijn de formulieren niet in verkeerde handen terecht gekomen en is er door het optreden van de vindster niets bijzonders gebeurd”, aldus een opgeluchte Schuurmans. “Voor hetzelfde geld vallen ze in handen van mensen met kwade bedoelingen. Dan weet je nooit wat ermee gebeurt.”

In het verleden zijn in Nijmegen ook fouten gemaakt met gemeente- en politiedossiers met vertrouwelijke informatie. Gemeentecorrespondentie werd door een inwoner van de Waalstad uit de rivier gevist, terwijl politiegegevens werden onderschept bij de afvalverwerking.

Reageer op dit artikel