nieuws

Amerikaans watersysteem blijkt puinhoop

bouwbreed

Waterleiding en riolering zijn in veel Amerikaanse steden dringend aan vernieuwing toe. “Maar het zit onder de grond, niemand ziet het, dus we doen er niets aan. Dit leidt binnenkort tot catastrofes plus miljardenrekeningen”, voorspelt Ken Kirk, hoofd van de Amerikaanse Associatie van Rioolbedrijven van Grote Steden (Association of Metropolitan Sewage Authorities).

Het milieuagentschap EPA (Environmental Protection Agency) heeft berekend dat alleen al de grote steden binnenkort 23 miljard dollar (54 miljard gulden) per jaar nodig hebben om hun sterk verouderde systemen te vernieuwen.

“Er zijn plaatsen, zoals de oude stadswijken van Philadelphia, waar het waterleidingsysteem uit de jaren dertig stamt en het rioleringssysteem een eeuw oud is. Dat vraagt om problemen ! In New York zitten oude systemen onder drukke verkeersaders. Die systemen zijn nooit berekend geweest op dat dagelijkse gedender. We hebben daar al enkele kleinere breuken gezien, maar ik verwacht elke dag een catastrofale breuk die hele stadsgedeelten ónder water en zónder water zet”, stelt Kirk.

Steve Allbee van het milieuagentschap EPA en leider van het onderzoek, stelt zich niet minder kritisch op. “Mensen doen heel dramatisch over mogelijke terroristische aanvallen waarbij onze watersystemen verziekt worden met biologische middelen. Maar onze systemen, zowel waterleiding als riolering, verroesten en verzakken vanzelf al. Sommige gemeentebesturen doen er heel ‘bewust’ over en praten zorgelijk over de benodigde reserveringen. Als er weer verkiezingen in aantocht zijn en zij moeten kiezen tussen nieuwe riolering of een sportpaleis, dan wint het ‘zichtbare’ sportpaleis het natuurlijk”, schampert hij.

“Wij, het EPA, kondigen steeds strengere waternormen af, terwijl wij weten dat de meeste grote steden de normen van gisteren nog niet eens halen. Het klinkt cynisch, maar onze hoop is gevestigd op een grote waterramp die de politici eindelijk met hun neus op de, stinkende, feiten drukt”, besluit hij.

‘Onze hoop is gevestigd op een grote waterramp’

Reageer op dit artikel