nieuws

Ajax biedt verantwoorde haspelkast

bouwbreed

Ajax Brandbeveiliging uit Amsterdam komt met de VariGrip haspelkasten tegemoet aan de wensen van architecten. Onder de noemer ‘custom’ levert het bedrijf kleur- en materiaalcombinaties waardoor de haspelkast minder afsteekt tegen de rest van het gebouw. In standaarduitvoering dragen de kasten de omschrijving ‘basic’.

De nastelbare scharnierconstructie zorgt voor een goed sluitende deur. Door speciale ‘klick-in’ scharnieren kunnen de deuren bij het afmonteren van de kast worden verwijderd. Dit vereenvoudigt het montageproces en voorkomt beschadigingen. Vergeleken met de kasten met een vast gemonteerde slanghaspel, kost het plaatsen van de kast en het afmonteren van de slanghaspel minder tijd. Dit halveert de montagekosten.

Ajax levert ook het eerste VdS-goedgekeurde draadloze brandmeldsysteem Sigmaspace, geschikt voor beveiliging van kleine en middelgrote projecten. Ook de installateur die kiest voor snelle en eenvoudige installatie wordt met dit systeem tegemoet gekomen. De centrale herkent via de ‘plug and play’-techniek alle aangesloten elementen. Het op Windows gebaseerde programma Sigma Start geeft installatiespecifieke gegevens zoals verklarende groepsteksten en schakelfuncties in.

Eenvoudig te installeren noemt Ajax ook de Easyfit rook- en hittemelders. Het Bouwbesluit 2002 stelt dergelijke gekoppelde rookmelders verplicht in nieuwgebouwde en gerenoveerde woningen. Het Modifire-systeem koppelt automatische- en handmelders. Dit systeem is geschikt voor objecten waar een brandmeldsysteem een relatief hoge investering vergt terwijl automatische melders alleen onvoldoende beveiliging bieden.

Saval uit Prinsenbeek biedt onder de naam Deco een reeks verantwoord vormgegeven haspels. De fabrikant kreeg er een onderscheiding voor van de stichting Goed Industrieel ontwerp in Amsterdam en van Industrie Forum Design Hannover. In de haspel zijn onder meer een gepatenteerde, kunststof waterdoorvoering en een drievoudig gescheiden lagering verwerkt. Het ontwerp hield rekening met een snelle montage. Door de gescheiden levering van de standpijp in de ruwbouwfase en de haspeltrommel na de eindafwerking vermindert de kans op beschadigingen. De Deco is KIWA-gekeurd en geconstrueerd aan de hand van NEN-EN671-1 en BRL-K643/02. Volgens de fabrikant kunnen W-installateurs de haspel zonder problemen plaatsen in (bestaande) Saval in- en opbouw- en combinatiekasten.

Reageer op dit artikel