nieuws

Aaron Betsky nieuwe directeur Nederlands Architectuurinstituut

bouwbreed

De Nederlandse Amerikaan Aaron Betsky wordt per 1 juni 2001 directeur van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Gisteren is zijn benoeming officieel bekend gemaakt. Betsky volgt Kristin Feireiss op, die gedurende vijf jaar leiding gaf aan het NAi.

Betsky (geboren in de VS in 1958, van 1962 tot 1975 woonachtig in Bilthoven) is architect, architectuurcriticus en designkenner. Hij werkte onder andere op het bureau van Frank Gehry. Hij schreef inmiddels acht boeken en is in Nederland bekend om zijn artikelen in Archis en de Architect. Tot 1 juni is hij nog curator Architectuur, Design en Digitale Projecten bij het San Francisco Museum of Modern Art. Na zestien jaar Californië gaat hij nu in Nederland wonen en werken. Cobouw vroeg Betsky naar zijn beweegredenen.

Betsky: “Nederland is een land waarvan de hele wereld veel kan leren – niet alleen het ‘poldermodel’, maar ook de manier waarop er consequent over de ruimtelijke ordening wordt gedacht. Vandaag is bekend geworden dat minister Pronk daar 29 miljard gulden voor vraagt. Zoiets gebeurt nergens anders ter wereld. Het is ook een land dat zich bewust is van het kunstmatige van de wereld die we maken, en waar het denken over hoe dat het beste kan, altijd doorgaat.”

Samenwerken

Betsky is verheugd bij het NAi te gaan werken: “Het NAi is het op één na grootste architectuurmuseum in de wereld, en heeft dankzij het werk van Kristin Feireiss een enorme allure gekregen. Dat wil ik zeker uitbouwen. Ik heb al veel contact met andere musea in de wereld, maar ik wil heel graag tentoonstellingen en publieke programma’s maken met andere culturele instellingen in Rotterdam. Ik hoop de collectie uit te bouwen, meer aan Nederlandse geschiedenis en problematiek te doen en het NAi hét centrum voor het debat over ruimtelijke ordening te maken. Het NAi wordt trekpleister voor iedereen die niet alleen in architectuur is geïnteresseerd, maar ook in alles wat daar mee samenhangt. Het NAi blijft doorgaan met educatieve programma’s.”

Betsky heeft een breed architectuurbegrip: “Ik ben geïnteresseerd in het idee dat architectuur meer is dan het maken van gebouwen, namelijk het maken van identiteit. Ik denk dat de grenzen tussen architectuur, kunst en ruimtelijke ordening steeds vager worden, en daar kan heel wat interessant werk worden gedaan.”

Reageer op dit artikel