nieuws

Winning zand, grind en klei onder druk

bouwbreed

Protesten van milieuorganisaties, gemeenten en omwonenden maken het steeds moeilijker nieuwe terreinen voor het winnen van zand, grind, klei en mergel in productie te nemen. De FODI, de federatie van ontgrondende bedrijven, maakt zich ernstige zorgen over deze situatie.

De Nederlandse vraag naar bouwgrondstoffen bedraagt 150 miljoen ton. Daarvan komt slechts 25 miljoen ton uit het buitenland. De vele bouwprojecten maken volgens FODI dat er grote vraag naar zand, grind en klei blijft bestaan. De federatie pleit voor kortere en minder ‘stroperige’ procedures.

De ontgronders stellen tegenover critici dat hun activiteit soms leidt tot ‘verrassende natuurontwikkeling’, zoals bij het Noord-Limburgse Dorperheide. Daar is een ‘afwisselend stelsel’ van plassen, vennen en meertjes gekomen. Verder zijn er de bekende recreatieplassen.

Reageer op dit artikel