nieuws

‘Werknemerscommissaris nodig bij Heijmans/IBC’

bouwbreed

Als de Brabantse bouwbedrijven Heijmans en Koninklijke IBC eind februari samengaan, zou Heijmans een werknemerscommissaris moeten krijgen. Die commissaris zou moeten worden voorgedragen door de vakbonden en een nieuw te vormen centrale ondernemingsraad.

“Samen met de twee centrale ondernemingsraden van Heijmans en IBC zullen we ons hardmaken voor een werknemerscommissaris”, zegt T. Rutten van FNV Bouw. Binnen de cor’s is er veel steun voor. We gaan het idee nu uitwerken en proberen het handen en voeten te geven.”

FNV Bouw en de Hout- en Bouwbond CNV voerden vorige week overleg met de centrale ondernemingsraad van IBC en met IBC-bestuursvoorzitter B. Bemelmans over de gevolgen van de overname voor het personeel. Voor deze week staat een gesprek gepland met de centrale ondernemingsraad van Heijmans, waarmee al eerder oriënterend overleg heeft plaatsgehad. De vakbond Het Zwarte Corps zal bij het overleg betrokken zijn.

Niet gepast

F. van Lith, secretaris van Heijmans, vindt het niet gepast te reageren op het voorstel van een werknemerscommissaris. Toen Heijmans in december bekendmaakte IBC te zullen overnemen, is afgesproken tot en met de afronding van het boekenonderzoek geen nadere informatie te verstrekken over het samengaan. Naar verwachting is deze due diligence voor 20 februari beëindigd.

Rutten: “De factoren kapitaal en arbeid bepalen in Nederland hoe ondernemingen worden gestructureerd. Wij voelen niet veel voor het Angelsaksische model, waarbij de macht alleen bij de aandeelhouders ligt”, zegt Rutten. “Heijmans groeit maar door. Daarom moet in de toekomst het werknemersbelang goed worden verdedigd.”

Het idee van de werknemerscommissaris komt overeen met een recent advies van de Sociaal Economische Raad over de toekomst van het structuurregime. Nieuwe bevoegdheden voor aandeelhouders en werknemers zouden volgens de SER de macht van het ‘old boys network’ kunnen beperken. Ondernemingsraden zouden een derde van de Raad van Commissarissen kunnen voordragen en de aandeelhouders zouden het recht krijgen leden van de RVC te benoemen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels