nieuws

Werkloosheid Duitse bouw dramatisch hoog

bouwbreed

De Duitse bouwindustrie roept de lagere overheden op zo snel mogelijk met investeringen over de brug te komen. De bondsregering blaast met een speciaal programma de komende jaren al voor 16,8 miljard gulden in de bus en schept daardoor vijftigduizend arbeidsplaatsen.

De deelstaten, regiobesturen en gemeenten moeten volgens brancheorganisatie Deutsche Bauindustie echter hun eigen verantwoordelijkheid nemen en meehelpen de tot dramatische hoogte gestegen werkloosheid in de sector te beteugelen.

Directeur Michael Knipper van Deutsche Bauindustrie stelt vast dat de bouw een blok aan het been voor de Duitse economie is geworden is. In december stonden 391.900 werkloze bouwvakkers geregistreerd. Dat aantal ligt 6,6 procent boven het toch al bijzonder hoge niveau van eind 1999.

“Gemiddeld lag de werkloosheid vorig jaar 2,3 procent boven de aantallen in 1999. Kijk je naar de goede jaren tussen 1992 en 1995 dan hadden we in 2000 circa 170.000 meer werkloze bouwvakkers”, aldus Knipper.

De situaties in de oude deelstaten en het oosten van het land lopen sterk uiteen. In het westen daalde vorig jaar de werkloosheid met 8,5 procent aanzienlijk, tot 184.400. In de nieuwe deelstaten daarentegen steeg het aantal bouwvakkers zonder baan in december explosief met 17,8 procent tot 191.600. Sinds april 2000 zijn in het aanzienlijk schaarser bevolkte oosten ook in absolute aantallen meer werkloze bouwvakkers geregistreerd dan in de oude deelstaten.

Deutsche Bauindustrie verwacht dat na het verdwijnen van zestigduizend banen in 2000, dit jaar andermaal een slordige veertigduizend banen geschrapt zullen worden. Binnen een tijdsbestek van zes jaar zal daardoor het aantal werknemers in de Duitse bouw met 400.000 zijn afgenomen en voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis zakken onder de grens van een miljoen werknemers.

Reageer op dit artikel