nieuws

Vianed voorziet in gww flinke prijsstijgingen

bouwbreed

De Verenigde Infrastructuur Aannemers Nederland (Vianed) is bezorgd over de prijsontwikkelingen in de grond-, water- en wegenbouwsector. Vianed vermoedt dat de prijzen dit jaar met 7 tot 8 procent zullen stijgen.

Als de berekening van Vianed klopt, is de stijging twee keer zo hoog als in de twee voorgaande jaren. De te verwachten stijging kwam aan het licht na een onderzoek onder overkoepelende organisaties van leveranciers en een enquête onder zo’n vijftien bij Vianed aangesloten ondernemingen.

De stijgingen hebben betrekking

op lonen, materialen en btw. De btw is dit jaar verhoogd van 17,5 naar 19 procent. De bouwbonden onderhandelen momenteel met de werkgevers over een loonsverhoging van meer dan 6 procent. Verder verwacht Vianed prijsstijgingen voor materialen als bitumen en brandstoffen, beton, staal, cement, zand en grind, pvc en klinkers.

Woordvoerder H. Dragt van Vianed wijst erop dat het moeilijk is de prijsstijgingen exact in kaart te brengen. “Op de stijging van de prijzen voor brandstoffen en bitumen is geen peil te trekken en de effecten van de cao-onderhandelingen zijn nog niet bekend.”

Vianed wijst de eigen leden op de mogelijke gevolgen voor te maken begrotingen. Opdrachtgevers zijn erop geattendeerd dat zij hun ramingen moeten bijstellen.

Het is echter niet duidelijk in hoeverre de aannemers in de gww-sector de hogere prijzen (kunnen) doorberekenen. Dragt: “Dat is afhankelijk van het werk wat er op een bedrijf afkomt. Het blijft toch een kwestie van vraag en aanbod.”

Risicoregeling

Met name in het grondverzet en de wegenbouw zorgden gestegen dieselprijzen vorig jaar voor fiks hogere kosten. Voor zover het om grote overheidsopdrachtgevers ging, werden die verrekend volgens de risicoregeling. Bij particuliere opdrachtgevers is dit veel moeilijker.

Leveranciers hebben er geen moeite mee. Directeur A. Pielkenrood van de Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland (BFBN) verklaarde onlangs tegenover Cobouw dat een groot deel van de 180 aangesloten bedrijven prijsverhogingen zal doorvoeren. “Er zijn maar weinig die het niet zullen doen”, zei hij.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels