nieuws

Verbouwing stadhuis Den Bosch miljoenen duurder

bouwbreed Premium

De verbouwing en nieuwbouw van het stadhuis van Den Bosch valt 9 miljoen gulden duurder uit. De gemeente noemt de gespannen bouwmarkt als oorzaak voor de budgetoverschrijding. De totale bouwkosten bedragen nu meer dan 100 miljoen gulden.

Het budget voor de verbouwing werd in augustus 2000 vastgesteld. “Begin december eindigde de Europese aanbesteding”, zegt woordvoerder Loerrakker van de gemeente. Geen van de inschrijvers wist onder het budgetbedrag te blijven. Zelfs de goedkoopste aannemer van de drie of vier gegadigden overschreed het budgetbedrag nog met tien procent, als direct gevolg van het nijpende tekort aan gekwalificeerd personeel. Voor Loerrakker is het duidelijk dat de markt overspannen is. “Ik heb me laten vertellen dat zelfs overschrijdingen van 25 procent geen uitzonderingen zijn in de aanbestedingsfase”, aldus de woordvoerder van de gemeente.

Extra probleem bij de gemeente, is dat de bouwplannen een lange voorbereidingstijd kennen. “Het gaat om een aantal jaren”, aldus de woordvoerder. “In het verleden kwam de omgekeerde situatie wel eens voor, dat de aanbesteding juist meevallers opleverde.” Die tijden zijn voorlopig voorbij. De gemeente heeft bij de vaststelling wel rekening gehouden met een prijsstijging, zegt Loerrakker. “Maar een stijging als we nu meemaken, is daarin niet verdisconteerd. En als bijkomende factor komt er nu ook nog eens de verhoging van het btw-tarief bij.”

Reageer op dit artikel