nieuws

Vakbonden woedend op Woningraadgroep

bouwbreed

FNV Bondgenoten en De Unie zijn des duivels op de Woningraadgroep (WRG) in Almere. Dit bedrijf heeft eenzijdig het onderhandelingsresultaat over een sociaal plan ingetrokken en weigert nog verder met de vakbonden te praten.

De besprekingen over een sociaal plan zijn begonnen nadat de Woningraadgroep vorig jaar bekend maakte haar acht bedrijven te zullen verkopen en de holding op te zullen heffen. Daarbij vallen vrijwel zeker ontslagen. In totaal werken 750 mensen bij de WRG, dat geldt als een fullservice dienstverlener aan woningcorporaties en vastgoedbeheerders.

De drastische maatregelen bij WRG – waarin de adviesbureaus van de voormalige Nationale Woningraad zijn gebundeld – zijn nodig, omdat de huidige opzet en missie van het concern in de praktijk niet blijken te werken, zegt J. van Noort van FNV Bondgenoten. “De opzet was dat corporaties voor alle diensten en adviezen bij de WRG terecht zouden kunnen. Maar corporaties blijken zo niet te werken, die shoppen liever. De raad van bestuur heeft toen bepaald dat het roer om moet.”

Sinds november vinden daarom onderhandelingen plaats over een sociaal plan. Er werd ook daadwerkelijk een resultaat bereikt, waarin onder andere afspraken zijn gemaakt over het opvangen van werkgelegenheidseffecten van ontslagen personeel en inkomensgaranties voor werknemers die mee zouden gaan met de te verkopen bedrijven.

Kwaad bloed

De bonden wilden het resultaat neutraal voorleggen aan hun leden, zonder het van een positief advies te voorzien. Dat zette volgens Van Noort kwaad bloed bij het bestuur van WRG, dat als reactie het resultaat eenzijdig introk. “Ongehoord en onbetrouwbaar”, vindt de FNV’er. “Het bestaat toch niet dat je eerst de handen schudt en vervolgens het resultaat intrekt.” Dat WRG vervolgens een eigen sociaal protocol aan de werknemers voorgelegd en weigert nog verder met de vakbonden te overleggen, heeft Van Noort helemaal “pissig” gemaakt. “Ik zou liever spreken van een asociaal protocol. De centrale ondernemingsraad (cor) is ook genegeerd. Dat kan niet”, meent de vakbondsonderhandelaar.

Zowel de cor als de vakbonden beraden zich over verdere stappen. Daarbij wordt een gang naar de rechter niet uitgesloten. Voorzitter N. van Velzen van WRG wilde gisteren geen commentaar geven.

Reageer op dit artikel