nieuws

Tracé A50 onderzocht op blindgangers WOII

bouwbreed

Een gedeelte van het toekomstige tracé van de A50, tussen Eindhoven en Oss, wordt onderzocht op munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Aanleiding vormen granaten die vorige maand in Son en Breugel zijn aangetroffen.

Historisch onderzoek wijst uit dat in het gebied mogelijk meer projectielen verborgen liggen. Die moeten zijn verwijderd voordat op die plek daadwerkelijk met de aanleg van het nieuwe stuk snelweg wordt begonnen.

De speuractie in de omgeving van Son en Breugel gaat naar verwachting enkele maanden in beslag nemen. Toch hoeft de aanleg van de weg er niet door te worden vertraagd. In het personeelsblad Profiel van het ministerie van Verkeer en Waterstaat stelt projectleider Eijkelenboom dat steeds gedeelten van het gebied onder handen worden genomen. Stukje bij beetje wordt het tracé weer vrijgegeven waardoor de werkzaamheden geen vertraging oplopen. Bovendien kan op het overige deel van het tracé gewoon worden doorgewerkt.

Woonkernen

De A50 komt in de plaats van de N265 die dwars door een groot aantal woonkernen gaat. Voor het project heeft het Rijk 675 miljoen gulden uitgetrokken. De regio draagt 30 miljoen bij. De oplevering is en blijft gepland medio 2003.

Tijdens de voorbereidingen van de aanleg van de A50 is de mogelijke aanwezigheid van munitie nooit aan de orde geweest. Omwonenden trokken aan de bel toen werd begonnen met het kappen van bomen. Zij herinnerden zich bombardementen die in de Tweede Wereldoorlog hadden plaatsgevonden vlak voor luchtlandingen. Besloten werd geen enkel risico te nemen en dus te onderzoeken of zich in de bodem van het tracé nog blindgangers bevinden. Een gespecialiseerd bureau voert het onderzoek uit.

Reageer op dit artikel