nieuws

Toepassing bepaalt brandgedrag EPS

bouwbreed

Even overweegt ir. T. van Dorp ter plekke een stukje piepschuim in brand te steken. De adviseur van de Europese overkoepelende brancheorganisatie voor producenten van geëxpandeerd polystyreen wil laten zien dat het materiaal de vergelijking met steenwol en glaswol aankan. Maar op aanraden van onderzoeker ir. R. van Mierlo van het Centrum voor Brandveiligheid van TNO ziet hij er toch maar van af.

“Zo’n proef zou niets zeggen over de veiligheid van EPS als isolatiemiddel in de bouw”, verklaren de twee later in koor. “Je kunt er hooguit mee vaststellen of je hebt te maken met de oude generatie EPS waaraan geen brandvertragende middelen zijn toegevoegd, of met de nieuwe waarbij dat wel is gebeurd. Het oude materiaal, dat in Nederland niet meer in de bouw wordt toegepast, vliegt direct helemaal in brand. Het nieuwe smelt weg op de plek waar het in aanraking komt met vuur en brandt dan niet verder.”

Van Dorp en Van Mierlo zitten in de verdediging. In Cobouw stelden achtereenvolgens A. Boes van Aon-Risk Consultants en chemicus W. Dijkhuizen dat de toepassing van EPS als isolatiemateriaal levensgevaarlijk is. Een kleine brand zou in kort tijdsbestek kunnen uitgroeien tot een fik, waarbij diverse panden in vlammen opgaan. Het vuur zou zich via het isolatiemateriaal in daken en gevels gemakkelijk verspreiden.

Onzin, stellen Van Dorp en Van Mierlo en ook hoogleraar bouwmateriaalkunde prof.ir N. Hendriks van de Technische Universiteit Eindhoven, die tevens directeur is van een ingenieursbureau op het terrein van gevels en daken (BDA-Groep). De deskundigen, hebben zich verzameld in een zaaltje in Den Haag om voor eens en voor altijd een einde te maken aan paniekverhalen rond het isolatiemateriaal EPS.

Brandbaar

Piepschuim als materiaal is brandbaar. Geen van de drie deskundigen heeft er behoefte aan die stelling in twijfel te trekken. Maar, roepen ze één voor één, om de brandveiligheid vast te stellen moet je niet kijken naar het naakte materiaal dat voor de isolatie is gebruikt, maar naar de toepassing ervan. Dus naar de manier waarop het in een gebouw is verwerkt.

“Regels zijn er niet voor”, bekent Van Mierlo. “In het Bouwbesluit staat niet dat het verboden is grote gevelvlakken te maken van sandwichpanelen met daartussen EPS-platen, zonder brandwerende barriers. Er zijn ook gebouwen op die manier geconstrueerd. Maar, zo moet je het niet doen. Als je je boerenverstand gebruikt, zorg je ervoor dat een gevel bestaat uit verschillende compartimenten. Dan is het niet mogelijk dat een eventuele brand in de gevel snel overslaat en blijft de schade beperkt.”

Proeven met vuur zeggen volgens Van Mierlo alleen iets, als daarbij rekening is gehouden met de wijze waarop het materiaal in de praktijk is toegepast, de zogenaamde ‘end-use-application’ uit de Europese bouwregelgeving. Een vlammetje bij een los stukje piepschuim vertelt je niet wat er in die specifieke situatie gebeurt.”

Op pagina 9: * EPS-branche wijst zelf op gevaar verkeerde detaillering.

nauwelijks gecontroleerd.

Reageer op dit artikel