nieuws

Suriname zoekt miljoenen voor woningbouw

bouwbreed Premium

De Surinaamse regering is op zoek naar ruim 140 miljoen gulden. Daarmee wil zij de komende jaren duizenden woningen bouwen. De regering hoopt hiermee de enorme lijsten woningzoekenden te kunnen inkorten.

Momenteel zijn meer dan 30.000 van de ruim 420.000 inwoners op zoek naar een betaalbare huurwoning.

Als het aan minister Somohardjo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting ligt, wordt nog dit jaar begonnen met de bouw van tweeduizend woningen in de sociale sector. Hij mikt op doorgroeiwoningen, die door de bewoners in een later stadium kunnen worden uitgebreid, en op huizen voor het midden- en hoger kader.

Surinaamse woningzoekenden kampen schaarste van betaalbare woningen. Met een modaal inkomen van, omgerekend, drie- tot vierhonderd gulden per maand, is het voor velen onmogelijk aan huisvesting te komen. Particuliere eigenaren vragen veelal huurbedragen die kunnen oplopen tot vele duizenden guldens per maand.

Het ministerie, dat zich geconfronteerd ziet met een enorme wachtlijst, hoopt op financiële steun van onder meer Nederland, de Europese Unie en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank IDB.

Onder de vorige regering van president Wijdenbosch zijn contracten afgesloten met Chinese bedrijven, die duizenden woningen moesten bouwen. Het hele project is echter op een fiasco uitgelopen. De Chinezen kwamen hun afspraken niet na omdat de overheid niet met geld over de brug kwam. De huizen die wel werden gebouwd, zijn grotendeels gekraakt door mensen die al jaren op de wachtlijst voor een huis stonden.

Reageer op dit artikel