nieuws

Stoomcursus stoken voor koukleumende flatbewoners

bouwbreed

Bewoners van drie flatgebouwen aan de Alteveerstraat in Hoogeveen krijgen vandaag een stookcursus van Woonconcept, de eigenaar van de flats, en verwarmingsexpert Feenstra Utiliteit BV in Heerenveen. Doel is de bewoners anders met de verwarming te laten omspringen om zo de kamer goed op temperatuur te krijgen.

De reden voor de ‘cursus’ is, dat een aantal bewoners al jarenlang klaagt over een haperende centrale verwarming. “Ik krijg het hier nooit warmer dan negentien graden”, klaagt M. van Leuven. “Dat vind ik belachelijk laag.” Volgens Van Leuven kampen zeker twintig andere, overwegend bejaarde bewoners over een niet goed werkende verwarming. En dat al jarenlang. “Sommigen zijn daardoor zelfs ziek geworden. Dat kan toch niet? We zetten soms de droger aan om het warmer te krijgen.”

Flateigenaar Woonconcept uit Hoogeveen zegt er alles aan te doen om de problemen op te lossen. Een lastige klus, vindt T. Driesprong van Feenstra. “Het ketelhuis is voorzien van nieuwe pompen en een nieuw expansiesysteem. Maar het cv-systeem is net als de flats bijna dertig jaar oud. De capaciteit is gewoon niet groter.”

Volgens Driesprong moet anders worden omgesprongen met de radiatoren. “Die moeten overal in de woning worden opengedraaid. Als men weggaat, moet de thermostaat bovendien nooit helemaal naar 0.”

Van Leuven stelt dat de fout al is gemaakt bij de aanleg van de cv-installatie. ,,Bij het lassen van de leidingen is aan de binnenkant van de leidingen gemorst, waardoor het water er niet goed door kan. Ook zijn de buisbochten niet goed.” Alle drie de flats moeten daarom een eigen ketelhuis krijgen, vindt hij.

Reageer op dit artikel