nieuws

Stijging energieprijs heeft geleid tot hogere inflatie

bouwbreed

De inflatie is in 2000 uitgekomen op gemiddeld 2,6 procent. Dat is het hoogste jaargemiddelde sinds 1994. De hogere prijzen van brandstof, gas en elektriciteit waren een belangrijke oorzaak van de hogere consumentenprijzen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag. De fiks hogere energieprijzen zijn veroorzaakt door de gestegen prijs van aardolie.

Voedingsmiddelen werden in 2000 gemiddeld 0,9 procent duurder. Vooral de prijs van aardappelen en groenten nam in de tweede helft van het jaar snel toe. Kleding en schoeisel werden in 2000 juist iets goedkoper. De huren stegen minder snel.

De inflatie klom gedurende het hele jaar omhoog. In het eerste kwartaal was de inflatie nog rond de 2 procent. In het laatste kwartaal liep deze al op tot 3 procent. Het inflatiecijfer voor december kwam uit op 2,9 procent, dat is 0,1 procent lager dan in november. Dit kwam omdat de energieprijsstijging iets afvlakte.

Het inflatiecijfer kan op verschillende manieren worden samengesteld. Het CBS meldt dat wanneer wordt gerekend met de richtsnoeren van de Europese Centrale Bank (ECB) het percentage uitkomt op 2,3. In december bedroeg de inflatie volgens de ECB-norm 2,9 procent.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels