nieuws

Schaarste kenmerkt Antwerpse kantorenmarkt

bouwbreed

De kantorenmarkt in Antwerpen draait zo goed dat de voorraad steeds schaarser wordt. Het jaar 2000 was een uitstekend jaar voor deze markt in de ‘Métropole’.

In het eerste halfjaar veranderde 40.000 vierkante meter kantoorruimte van eigenaar of huurder. Gedurende de laatste zes maanden van vorig jaar groeide dit volume aan tot 125.000 vierkante meter.

Volgens het immobiliënkantoor Hugo Ceusters in Antwerpen is het bedrijfsleven steeds meer op zoek naar grotere kantoorruimte van 1000 tot 3000 vierkante meter. Er is vooral vraag naar recente of pas gerenoveerde gebouwen. Opmerkelijk is de groeiende interesse van Nederlandse ondernemingen. Volgens Hugo Ceusters hebben tal van ondernemingen belangstelling voor de troeven die Antwerpen biedt als uitvalsbasis voor hun activiteiten. Een belangrijke troef is onder andere een uitstekende bereikbaarheid. Ook de knooppunten van het openbaar vervoer vormen een pluspunt. En dan is er natuurlijk de relatief lage huurprijs, zeker vergeleken met de Brusselse kantorenmarkt.

Belangrijke kantoorprojecten zijn de campus De Veldekens in de Antwerpse gemeente Berchem nabij het internationale spoorwegstation. Onlangs werd daar 13.000 vierkante meter kantoorruimte in gebruik genomen, in twee volgende fasen komt daar nog eens 22.000 vierkante meter bij. Het Antwerp Ring Center is goed voor 25.000 vierkante meter kantoren en 20.000 vierkante meter voor semi-industriële doeleinden. Daar kunnen op termijn middelgrote en kleine bedrijven terecht in volledig uitgeruste kantoorunits van 800 tot 2000 vierkante meter.

Reageer op dit artikel