nieuws

Richtlijn Brussel regelt schakelkast

bouwbreed Premium

Schakelkasten voor ruimten met explosiegevaar moeten aan de ATEX-richtlijn voldoen. De afkorting staat voor ATmosphere EXplosives en is een Europese richtlijn.

Normen delen elektrisch materieel in omgevingen met gevaar voor gasexplosies in diverse gasgroepen, temperatuurklassen en zones in voor de bepaling van de juiste behuizing.

Nieuwe Europese normen benoemen alle apparaten en beveiligingssystemen voor plaatsen met een gevaar voor ontploffend gas of stof.

De ATEX 94/9/EG, aangeduid als ATEX 95, wordt op 1 juli 2003 van kracht. De richtlijn deelt de voorzieningen aan de hand van de toepassing en het geboden beschermingsniveau in groepen en categorieën in. Tegelijk met de ATEX 95 treedt de richtlijn 1999/92/EG oftewel ATEX 137 in werking. Die regelt de minimumvoorschriften voor de gezondheid en bescherming van werknemers in explosiegevaarlijke ruimten.

De nieuwe Europese geharmoniseerde norm EN 60079-14 vervangt de Nederlandse installatienorm NEN 3410. De Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 7910 vervangt de publicatie ‘Gevarenzone indeling P182’.

De NPR deelt de gevarenzone met betrekking tot gas- en stofontploffingen uit de norm EN 60079-10 in.

Reageer op dit artikel