nieuws

Renovatie van schouwburg Orpheus op losse schroeven

bouwbreed

De renovatie- en nieuwbouwplannen van schouwburg en congrescentrum Orpheus in Apeldoorn staan op losse schroeven. Het project verkeert in een lastige fase sinds het Bureau Bouwcoördinatie Nederland (BBN) uit Houten de directie en het Apeldoorns gemeentebestuur bekend heeft gemaakt dat de totale uitvoeringskosten 23 miljoen hoger uitvallen dan aanvankelijk was begroot.

Orpheus, met achthonderd zitplaatsen een van de grootste theaters van Nederland, wil haar accommodatie renoveren en met circa 5000 vierkante meter verruimen. Daarnaast zou onder het complex een parkeergarage moeten worden aangelegd. De opknapbeurt is noodzakelijk om de technische staat van het gebouw uit de jaren zestig veilig te stellen. De expansie is nodig voor een rendabele exploitatie.

BBN, dat vanaf 1998 door de Orpheus-directie en de gemeente Apeldoorn in de arm is genomen als bouwkostenadviseur en projectmanager, presenteerde vorige maand de begroting voor het omvangrijke project. In plaats van de verwachte 52 miljoen gulden kwam een bedrag van 75 miljoen uit de bus.

De explosieve kostentoename heeft naast de economische inflatie, inclusief stijgende lonen en materiaalprijzen, ook bouwtechnische oorzaken. “De maatregelen om een hoogwaardige akoestiek in de concert/theaterzaal te realiseren, waren omvangrijker dan voorzien”, licht projectmanager en BBN-directeur R. van der Wal toe. “Bovendien vergen de aanleg van een warmte/koude-opslag in de bodem onder het complex en de vervanging van elektriciteits-, verwarmings- en ventilatievoorzieningen hogere investeringen dan gedacht.”

Nachtmerrie

Orpheus en de gemeente Apeldoorn, aandeelhouder in de schouwburg, moesten behoorlijk slikken toen zij na de fase van het definitief ontwerp vernamen welk bedrag voor uitvoering van het project op tafel moest worden gelegd. “Je reinste nachtmerrie”, noemde schouwburgdirectrice G. Kroeze het financiële beeld dat zij door het Houtense adviesbureau kreeg voorgespiegeld.

De renovatie en nieuwbouw, waarmee eind 2001 een aanvang zou worden genomen en waarvan in 2004 de oplevering stond gepland, ligt intussen stil en dreigt vertraging op te lopen. “Wij zitten met zijn allen in een kritisch stadium. De gemeente zal dat extra geldbedrag niet zonder slag of stoot bijleggen”, verduidelijkt Van der Wal de penibele situatie.

Geruchten als zou BBN door Orpheus en de gemeente Apeldoorn aan de kant zijn gezet, ontzenuwt de projectmanager. “Tot voor kort hebben wij intensieve communicatie met schouwburgdirectie, bestuur en de gemeente onderhouden. Het woord is nu aan hen. Wat in de schoot van de toekomst verborgen ligt, weet ik niet. Alles valt of staat met het standpunt dat de gemeenteraad binnenkort over deze kwestie inneemt. De ambitie van partijen is om het met dit majeure plan voor de regio te gaan redden. Mocht het niet doorgaan, dan raken wij niet in paniek. De besteksuitwerking moet nog steeds plaatsvinden.”

Hoewel de gemeente pas eind januari openheid van zaken geeft en bekijkt of er ruimte is de plannen te financieren, behoudt ook Kroeze nog steeds volop vertrouwen in de goede afloop. “Ik geloof heilig in dit project. Mensen die daar negatief over zijn, hadden niet geboren moeten worden. Hoe het ook zij: die ingreep blijft nodig voor Orpheus om het gebouw te laten voldoen aan de moderne eisen. De tand des tijds is behoorlijk door de schouwburg heen gegaan.”

Reageer op dit artikel