nieuws

Renovatie betonnen aquaria op Texel

bouwbreed

Het aquariumgebouw van het Nederlands instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel ondergaat een grondige renovatie. Onder invloed van het zoute water is de betonconstructie van de bassins beschadigd.

Het NIOZ is een van de belangrijkste oceanografische instituten in Europa. Het richt zich op verschillende terreinen van maritiem onderzoek. In het instituut is een installatie opgenomen waarin zeewater wordt gezuiverd. Chloriden in het zeewater hebben hun sporen achtergelaten in de betonnen bassins.

In opdracht van het NIOZ voert Batec Betonrenovatie uit Velddriel de werkzaamheden uit. E. Smits, directeur van Batec: “Wat chloriden met beton doen, is wel bekend van de problemen met de kwaaitaalvloeren. Alleen komt hier de aantasting van chloriden vanuit het zeewater en wordt de schade nog versterkt door de wisselende omstandigheden van het vullen en legen van de bassins.”

De te behandelen oppervlakte bedraagt 3800 vierkante meter. Smits: “Eerst is de oude beschermlaag geheel verwijderd. Na het stralen is een spachtellaag aangebracht van twee millimeter. Daar waar nodig is wapening vervangen en betonherstel uitgevoerd.”

Temid Raadgevende Ingenieurs uit Heerhugowaard heeft het bestek geschreven, dat onder andere voorzag in het impregneren van het betonoppervlak. De vloeistof, een zogenoemde corrosie-inhibitor, dringt diep in het beton en vormt een beschermende laag op de wapening. Hierdoor stopt het corrosieproces.

Reageer op dit artikel