nieuws

Ramp nog scherp op netvlies

bouwbreed

De vernietigende knal op die zonnige zatermiddag in mei dreunt nog steeds door zijn hoofd. Wanneer hij zijn ogen sluit, heeft hij die chaotische beelden van de eerste uren na de vuurwerkramp weer scherp op zijn netvlies. J. Hannink, directeur van aannemingsbedrijf Merksteyn Bouw en voorzitter van de Stichting Enschedese Aannemers, is nog bijna dagelijks met de gevolgen van de ramp bezig. Een monoloog.

De ramp. “Ik was erbij, heb zelfs op enkele meters afstand van S.E. Fireworks gestaan. Het was mooi weer, ik hoorde vuurwerk en ben er naar toe gefietst. Uit pure nieuwsgierigheid ja. Toen de eerste grote knal kwam ben ik hard gaan rennen. De chaos en verwarring waren enorm. Gewonde mensen om je heen, je had er nauwelijks aandacht voor. Het enige dat ik dacht was ‘hoe kom ik hier weg’. Ik was net in veiligheid toen de grote explosie kwam, maar ik bleek wel wonden aan mijn hoofd en armen te hebben. Gek, maar zoiets voel je eigenlijk pas later. Een indringende ervaring.”

Helpen. “Vanaf het allereerste begin was het mij duidelijk dat de ramp een gigantische omvang had. Een uitvoerder belde mij op over enorme glasschade en we besloten iets te doen. Nadat ik mij aan mijn verwondingen had laten helpen, kwamen we om zes uur hier op kantoor met een ploeg werknemers bijeen. We zijn toen feitelijk direct gaan rijden met hout om in de wijk ramen dicht te spijkeren. Het was een enorme hectiek, diverse delen van de wijk waren onbereikbaar. De brand bij de Grolschfabriek was nog niet onder controle. We zijn toen gebied in- gebied uitgereden.”

Stichting. “In de loop van die zaterdagavond kwam ik een collega tegen en we vonden beiden dat we de noodhulp meer moesten gaan sturen. Niet alleen voor de slachtoffers maar ook ter bescherming van de aannemingsbedrijven die anders van hot naar her zouden rijden en aan het einde van de rit met niet betaalde rekeningen zouden blijven zitten. Met twintig collega’s besloten we de noodhulp te structureren. Maandagmorgen richtten we officieel de Stichting Enschede Aannemers op. Nog steeds ben ik ervan overtuigd dat we er goed aan hebben gedaan zo één aanspreekpunt te realiseren. Schademeldingen kwamen hier in het callcenter binnen en vervolgens verdeeld over de deelnemende aannemers. Op dinsdag was dit aantal tot 63 bedrijven gegroeid.”

Saamhorigheid. “De onderlinge band was groot. Ik herinner mij nog de dinsdagavond na de ramp. Tientallen bedrijven waren bezig in een net vrijgegeven straat toen er een groot onweer losbrak. Het was te gevaarlijk om op de daken te blijven werken, dus al die jongens verzamelden zich in één huis waar zij aan de slag gingen. Ze wilden per se doorgaan.”

Verzekeraars. “De maanden na de ramp bleek het probleem van onderverzekering. Ik heb wel het gevoel dat de verzekeraars dit zakelijk maar netjes hebben afgehandeld. Alleen is er helaas een bijna rituele dans tussen aannemers en verzekeraars ontstaan. De aannemers brachten een offerte uit waar verzekeraars niet altijd mee akkoord gingen. Dat spel speelde zich vaak buiten het blikveld van de gedupeerden af maar men kreeg hierdoor wel het idee dat aannemers en verzekeraars maar iets deden. Er is, denk ik, te weinig met de klanten gecommuniceerd waardoor ze nauwelijks invloed op de uitvoering hebben gehad.”

Beunhazen. “Burgemeester Mans heeft in de dagen na de ramp één keer het woord aannemers in de mond genomen. Er zouden volgens hem lieden zijn die misbruik maakten van de situatie. Achteraf bleek het om één persoon te gaan. Heel vervelend maar daar kun je niets aan doen. Er is door aannemers nooit met drie potloden tegelijk gecalculeerd.”

Wederopbouw. “We hebben als midden- en kleinbedrijf onze sporen bij de gemeente hiervoor uitgezet. Ik verwacht dat een aantal bedrijven in de vorm van een alliantie een rol bij de wederopbouw gaat spelen. De stichting in zijn huidige vorm in elk geval niet. Dat zou met 63 aannemers ook niet praktisch zijn. Als alle schade is hersteld, wordt de stichting opgeheven. Ik verwacht in de loop van volgend jaar.”

Vergeten. “Ik denk dat ik de ramp nooit zal vergeten. Daarvoor is het allemaal te indringend geweest, te overweldigend. Maar je moet naar de toekomst. Het herdenken hebben we gehad, op nieuwjaarsdag maken we een nieuwe start.”

J. Hannink: Snel duidelijk dat de ramp omvangrijk was.

Reageer op dit artikel