nieuws

Platform verwacht referendum MTC

bouwbreed

Het Nijmeegs Referendumplatform tegen het Multimodaal Transport Centrum (MTC) bij Valburg heeft voldoende verzoeken verzameld om in Nijmegen een referendum te kunnen aanvragen. Het platform verwacht dat nog dit voorjaar een raadpleging wordt gehouden.

Het MTC, containerhaven en overslagcentrum aan de Betuwelijn, zal voor een deel op Nijmeegs grondgebied worden gerealiseerd. De gemeente Nijmegen heeft daarmee een belangrijke stem in de besluitvorming. Het project roept bij verschillende belangenorganisaties weerstand op vanwege de negatieve effecten voor het landschap en de onlangs uitgelekte notitie over belangenverstrengeling in de organisatie van het MTC.

Het Referendumplatform heeft 2300 verzoeken ingezameld, ruim 600 meer dan noodzakelijk voor een geldige aanvraag, en deze aan loco-burgemeester Tettero aangeboden. Voordat de gemeenteraad beslist of er een referendum over het MTC komt, zal de gemeentelijke referendumcommissie zich over de aanvraag buigen. Wordt het referendum gehouden, dan zal een kwart van de Nijmegenaren een stem moeten uitbrengen, wil de gemeente rekening houden met de uitslag.

Vorige week heeft ook het actiecomité ‘Zet de rem op de kabeltram’ een referendumverzoek bij de gemeente ingediend. De kabeltram moet in de toekomst Vinex-locatie De Waalsprong aan de overkant van de Waal met het centrum van Nijmegen verbinden.

Reageer op dit artikel