nieuws

‘Platenspeler’ toont molecuul in oppervlak

bouwbreed

Het werkt als een ouderwetse platenspeler, waarbij een naald de hobbels in een groef aftast en zo de opgeslagen informatie vrijmaakt. Het heet ‘aftastende tunnelmicroscoop’ en geeft tot op het molecuul de toestand van een oppervlak weer. Onderzoekers van de Texas A&M Universiteit slaagden erin deze bestaande techniek te verbeteren.

De platenspeler maakt de moleculen van een oppervlak afzonderlijk zichtbaar. Daarmee introduceren de onderzoekers naar eigen zeggen een revolutie in de oppervlaktetechniek. Tot nog toe gaf de zogeheten STM-techniek alleen de bergen en dalen weer, die zich op elk oppervlak aftekenen.

Om daarin de afzonderlijke moleculen te identificeren gebruiken de onderzoekers een soort tang uit twee lange en uitermate dunne metaaldraden, gescheiden door een laag neongas. De eerste draad werkt op dezelfde manier als de naald van de aftastmicroscoop. De tweede werkt als het af te tasten oppervlak. Zodra een molecuul tussen de draden komt, begint het te trillen omdat de elektronen van de ene naar de andere metaaldraad vloeien.

Eigen frequentie

Elk molecuul trilt met een eigen frequentie en onderscheidt zich zo van andere. Een duidelijke onderscheiding treedt tot nog toe voornamelijk in theorie op. Verbeterd gereedschap geeft de onderzoekers een betrouwbaarder beeld van de moleculen. Momenteel doen de metingen vermoeden dat het veelal om verschillende moleculen gaat.

Een sluitende definitie maakt het mogelijk onder andere het gevolg van chemische reacties op een oppervlak aan te tonen. Op die manier kunnen onderzoekers betere oppervlaktebehandelingen ontwikkelen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels