nieuws

Personeel en klanten afpikken van baas mag

bouwbreed

Drie werknemers van een bouwbedrijf richten tijdens hun dienstverband een eigen bedrijf op. Nemen vijftien werknemers mee, plus de belangrijkste klanten. En toch vindt de rechter dat de drie niet onrechtmatig hebben gehandeld.

Een heel bittere pil kreeg Bouw- en Aannemingsmij Woerden BV (BAW) van de Utrechtse rechter te slikken. Drie voormalige werknemers, M.C. Oosterom, R. van Soest en M. J. Timmermans, doen zo ongeveer alles wat je van je ergste concurrent nog niet eens zou verwachten. Helaas, niets tegen te doen, oordeelde de rechtbank in het kort geding dat BAW tegen de drie en hun bedrijf De Heeren Bouwmeester (DHB) had aangespannen. De eis dat de drie onmiddellijk moesten ophouden met het ronselen van vroegere collega’s werd afgewezen. Evenmin legde de rechter de drie een strobreed in de weg bij het benaderen van klanten, relaties en opdrachtgevers van BAW.

Het recht functioneert anders dan gewone stervelingen op basis van hun rechtsgevoel veronderstellen. Geen van de door de advocaat van BAW mr. J. Stam aangevoerde argumenten vond gehoor bij de president van de rechtbank mr. G. van der Burg-Van Geest. Curieuzer was dat hetzelfde gold voor het door de tegenpartij aangevoerde verweer. Tegenwerpingen van de advocaat van DHB, mr. S. Willems, dat Van Soest ook maar een gewone werknemer van DHB is en dat Timmermans feitelijk niet op de loonlijst van BAW zou hebben gestaan, deden volgens de rechter niet terzake.

Waar het om gaat, is dat BAW niet heeft kunnen aantonen dat de drie hun vroegere collega’s hebben overgehaald bij DHB te solliciteren. Volgens DHB hebben de vijftien vroegere BAW-werknemers uit eigen beweging bij het nieuwe bedrijf gesolliciteerd. Ook vond de rechter dat onvoldoende vaststaat dat DHB klanten van BAW heeft benaderd.

Dat Oosterom, Van Soest en Timmermans tijdens hun dienstverband bij BAW een nieuw concurrerend bedrijf hebben opgericht, vond de rechter geen punt. “Op zichzelf genomen, betekent dat niet automatisch dat in strijd met goed werknemerschap of onrechtmatig wordt gehandeld.”

Reageer op dit artikel