nieuws

‘Overheid moet psychische hulp bieden bij onteigening’

bouwbreed

De overheid moet psychische hulp bieden aan gedupeerden van grote projecten zoals de nieuwe HSL-spoorlijn. Die hulp zou standaard moeten worden opgenomen in de werkzaamheden van zulke infrastructurele projecten.

Dat vindt de Socialistische Partij (SP) naar aanleiding van gebleken psychische problemen bij enkele gedupeerden. Er zijn meerdere voorbeelden bekend van mensen die uit hun evenwicht zijn geraakt toen ze te horen kregen dat ze moesten verhuizen vanwege een groot bouwproject.

De psychische problemen kunnen in sommige gevallen ernstige gevolgen hebben. Zo maakte een West-Brabantse boer een eind aan zijn leven, omdat hij het naar verluidt niet kon verkroppen dat zijn woning, waar hij geboren en getogen was, voor de HSL-zuid gesloopt moest worden.

De SP vindt dat de overheid actief psychologen moet inschakelen bij de voorbereiding van grote projecten. Een maatschappelijk werker zou bij de onderhandelingen over de onteigening aanwezig moeten zijn.

“Juist dat laatste is belangrijk, omdat zo’n gesprek toont hoe mensen zich onder hun situatie voelen”, vindt de J. Meilof, beleidsmedewerker van de Tweede-Kamerfractie van de SP.

Ingrijpend

P. van Wijmen, Tweede-Kamerlid voor het CDA, onderschrijft de visie van de SP. “Als je een loterij wint, krijg je hulp. Wanneer je alles kwijtraakt, moet je het zelf maar op zien te lossen”‘, vat Van Wijmen samen.

Volgens hem zijn projecten als de HSL zo ingrijpend en langdurig dat die voor betrokkenen bijzonder grote gevolgen kunnen hebben. Na het kerstreces zal hij daarom binnen de CDA-fractie mogelijke ondersteuning voor gedupeerden van toekomstige projecten aan de orde stellen.

Reageer op dit artikel