nieuws

Opknapbeurt eerste kantoor met vliesgevel

bouwbreed Premium

De Koningskade nummer 4 in Den Haag staat aan de vooravond van een grootschalige renovatie.

De opknapbeurt kost ruim 150 miljoen gulden, inclusief de inrichting. Het dertig jaar oude pand wordt volgend jaar mei in gebruik genomen door enkele afdelingen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Het kantoorgebouw wordt gezien als een pand met grote architectonische betekenis. De vorige rijksbouwmeester, Wytze Patijn, vond dat de Koningskade nummer 4 als een van de eerste voorbeelden van ‘curtainwall-architectuur’ (vliesgevel) in Nederland behouden moest blijven.

Klimatologisch bleek het kantoor echter bepaald geen weldaad. Het werd zes jaar geleden om die reden door het ministerie van Verkeer en Waterstaat verlaten.

Rob Hootsmans – architect van de Rijksgebouwendienst – bedacht er een oplossing voor: een dubbele gevel met een spouw van 30 centimeter. ’s Zomers wordt hier lucht uit gezogen en ’s winters vormt de lucht in de spouw een buffer tegen de kou.

Eind dit jaar verwacht de Rijksgebouwendienst het pand te kunnen opleveren, waarna de dienst het verhuurt aan Verkeer en Waterstaat.

Het gerenoveerde kantoorcomplex bevat straks 920 werkplekken.

Het bouwkundige werk is gegund aan Bouwcombinatie Koningskade vof, Boele & Van Eesteren uit Rijswijk; HBG Utiliteitsbouw uit Rotterdam.

Reageer op dit artikel