nieuws

Nuon pakt onzorgvuldige gravers aan

bouwbreed

Aannemers die tijdens grondwerkzaamheden regelmatig elektriciteitskabels of leidingen beschadigen worden door energieconcern Nuon in het vervolg op het matje geroepen. De energiereus wil daarmee het aantal stroom- en waterstoringen drastisch terugbrengen.

In de provincies Friesland, Gelderland en Flevoland gaat Nuon bij schade aan kabels of leidingen in kaart brengen welke aannemer de graafwerkzaamheden heeft uitgevoerd. Door dat structureel te doen, denkt het concern een overzicht te krijgen van notoire boosdoeners. “Er wordt enorm veel kapot getrokken”, weet Nuon-manager E. Rikken. “Soms is dat domme pech en soms kloppen de tekeningen van het Kabel en Leiding Informatie Centrum niet. Maar het komt ook voor dat aannemers de tekeningen ongeopend in de bouwkeet laten liggen. Wij gaan schades registreren waardoor we kunnen zien welk bedrijf structureel kabels kapot trekt. Dergelijke bedrijven zullen we zeker op het matje roepen.” Veel meer kan Nuon ook niet doen, want het energiebedrijf ontbeert daarvoor de machtsmiddelen. De wet voorziet niet in het opleggen van boetes.

Nuon wil overigens niet alleen de bedrijven ter verantwoording roepen. Rikken: “We gaan nog een stapje verder door niet alleen de bedrijven in kaart te brengen, maar ook de gravers. Daardoor kunnen we heel specifiek aangeven bij welke ploegen het probleem ligt. Dat is niet overdreven, er zijn ploegen waar we bij wijze van spreken altijd een montagewagen achteraan moeten sturen.”

Het energieconcern gaat over tot deze maatregel omdat het steeds vaker wordt geconfronteerd met schadeclaims bij storingen aan het elektriciteitsnet. Volgens Rikken wordt zeker de helft van alle storingen veroorzaakt door graafschade. “We willen aannemers niet aan de schandpaal nagelen, maar juist stimuleren zorgvuldiger te werken.”

Werkgeversorganisatie Bolegbo Vok (boor-, kabel- en buizenlegbedrijven) is nog niet op de hoogte van de actie van Nuon. Een woordvoerder wil alleen kwijt dat de leden “met grote zorgvuldigheid te werk gaan” en dat detailtekeningen van het KLIC niet altijd kloppen. “Het is vaak buitengewoon lastig. Er liggen tegenwoordig zoveel kabels en leiding onder de grond.” Nuon vindt dat evenwel geen excuus.

Reageer op dit artikel